Linkuri accesibilitate

Carta europeană a libertății presei


Un interviu cu redactorul șef al săptămînalului „Stern”

„Charta europeană a libertăţii presei” – a fost semnată recent la Hamburg de 46 de jurnalişti si redactori şefi din 19 ţări. Charta enumeră libertăţile de bază ale presei, dreptul jurnaliştilor dar si al cititorilor la informaţie şi măsuri de protejare a presei de presiunile autorităţilor. Iniţiatorii Chartei, între care redactorul şef al săptămânalului german „Stern”, Hans Ulrich Joerges, speră ca odată publicat pe internet, documentul să poate fi invocat de orice jurnalist în apărarea drepturilor sale. Şi, mai mult, ca respectarea principiilor acestei Charte să devina o condiţie în negocierile de aderare la Uniunea europeană.

Berdt Volkert de la Europa Liberă a stat de vorbă cu Hans Ulrich Joerges și precizează că documentul are 10 articole, intre care cele mai importante, potrivit lui Joerges, sunt cele care apară dreptul jurnaliştilor de a nu divulga sursa informaţiilor. „În al doilea rând, libertatea jurnaliştilor de a strânge şi împrăştia informaţii, inclusiv în străinătate.” Şi în al treilea rând, declara Joerges Europei libere, articolul care stipulează dreptul cetatenilor europeni de a se informa din orice sursă.

Ideea Chartei europene a libertăţii presei i-a venit lui Joerges acum doi ani, cu ocazia unei reuniuni la Bruxelles a redactorilor şefi dintr-o serie de ţări europene cu membri Comisiei europene. „Mai ales după ce am intrat în vorbă cu jurnalişti din România şi Bulgaria, care se plângeau de presiunile la care sunt supuşi. În mai puţin de doi ani” – continue ziaristul german – „Charta a fost gata.”

Documentul este şi o încercare de a unifica, jurnalistic, Europa, motiv pentru care la semnarea Chartei au fost invitaţi si ziarişti din Turcia, Balcani, Ucraina si Rusia. „Treaba noastra nu este să împărţin Europa, din contra. Trebuie să o unim. Şi dacă colegi din tari europene, care nu sunt in Uniunea europeană, au probleme, trebuie să le putem veni în ajutor” – explică radactorul şef al săptămânalului Stern.

Charta încearcă să acopere interesele europenilor din est şi vest dar în timpul redactării au fost evidente şi diferențele. De exemplu, jurnalişti ruşi au propus un articol care să-i protejeze pe ziariști de justiţie, articol incompatibil însă cu conditiile din Europa occidentala, unde justiţia nu amenintă ziarişii. Ziarişti din Bosnia pe de altă parte, ar fi dorit un articol care să-i protejeze pe jurnalişti de presiunile grupurilor religioase. Iar un articol, care nu se regăseşte în realitatea occidentală.

În iunie, Charta va fi înaintată Comisiei europene cu recomandarea să devină un criteriu de acceptare a noi membri. Rămâne de văzut cum va reacţiona Bruxellul.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG