Linkuri accesibilitate

O posibilă creștere a militantismului islamic?

Două atacuri în 24 de ore în estul Uzbekistanului au dus la redeschiderea discuţiilor despre posibila creştere a militantismului islamic în această fostă republică sovietică din Asia Centrală. Corespondenta Europei Libere, Farangis Najibullah a încercat să afle dacă cele două atacuri puse de autorităţi pe seama militanţilor islamici au vreo legătură.

Primul incident, un atac cu bombă în care, potrivit autorităţilor uzbece, un poliţist a fost ucis iar câţiva răniţi, a avut loc la Andijon, în estul ţării. Situat în valea Fergana, cea mai dens populată regiune din Asia Centrală, Andijonul a fost scena unor violenţe ample în 2005, produse în timpul unei revolte antiguvernamentale, când au murit în jur de 180 de oameni. Autorităţile au folosit armata pentru înăbuşirea revoltei, despre care au spus că a fost provocată de Mişcarea Islamică din Uzbekistan.

Şi acum autorităţile au acuzat Mişcarea că s-ar afla în spatele proaspătului atac, chiar dacă o altă grupare, Uniunea Jihadului Islamic şi-a revendicat responsabilitatea.

Ce s-a întâmplat în al doilea atac, produs în zorii zilei de 26 mai, este şi mai puţin clar. El a avut loc la un post al poliţiei uzbece tot în estul ţării, în localitatea Khanabad la graniţa cu Kirghiztanul. Presa kirghiză a scris că patru poliţişti uzbeci au fost ucişi de atacatori, dar oficialităţile uzbece au spus că n-au existat victime.

Incidentele au ridicat îngrijorări despre posibilitatea unor noi violenţe în valea Fergana, unde s-a născut Mişcarea Islamică din Uzbekistan după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Mulţi experţi se îndoiesc însă că această mişcare mai este activă în regiune şi capabilă de atacuri. Expertul Alex Vatanka a declarat de la Washington Europei Libere că pentru a putea acuza această mişcare sau oricare al grup islamist este nevoie de mai multe dovezi, pur şi simplu pentru că timp de mai mulţi ani nu s-a auzit nimic despre ele. Vatanka este înclinat să creadă că nu militanţii islamici ci crima organizată se poate afla în spatele atacurilor. El nu exclude nici că ar putea fi vorba de o dispută între forţele de securitate din Uzbekistan şi Kirghizstan.

Craig Murray, fostul ambasador britanic în Uzbekistan, a mers până acolo încât să spună că mai multe atacuri din ultimii ani asumate de Uniunea Jihadului Islamic, desprinsă din Mişcarea Islamică din Uzbekistan, ar fi fost organizate chiar de guvernul uzbek, confruntat cu nemulţumiri sociale. Un alt expert, Matthew Clements de la un centru de evaluare a riscurilor de securitate, Jane's Information Group crede că ar exista mai multe motivaţii plauzibile în spatele ultimelor atacuri. El spune că „măsurile represive ale guvernului pe parcursul mai multor ani, combinate cu sărăcia, nivelul ridicat al şomajului şi insatisfacţia populară într-o zonă unde islamul are rădăcini puternice creează inevitabil ameninţări la adresa securităţii. Oamenii, spune Clements, pot deveni atraşi de mişcările radicale care le oferă mijloace de a-şi exprima nemulţumirea, pe care nu şi-o pot exprima la alegri democratice”.
XS
SM
MD
LG