Linkuri accesibilitate

„Mai poate rezista ultimul guvern comunist din Europa?”


O întrebare în revista „Foreign Policy”

„Mai poate rezista ultimul guvern comunist din Europa ?” – se întreabă Louis O’ Neill, şef al misiunii OSCE la Chișinău între 2006 – 2008, într-un articol publicat pe pagina de internet a revistei Foreign Policy.

Iar răspunsul este un „da” condiţionat, în primul rând pentru ca partidele de opoziţie, după rezultatele bune din alegerile locale din 2007, nu au reuşit să se unească, pentru generalele din aprilie. Şi chiar dacă reuşesc, joi, să forţeze alegeri anticipate, ambasadorul O’Neill avertizează că rezultatul ar putea să nu fie cel dorit.

În primul rând, „pentru că nu există nici un indiciu că însărcinaţii cu organizarea noilor alegeri sunt pregătiţi să refacă şi listele de alegători, după opoziţie, sursa principală a falsificării alegerilor... Cum cei 41 de deputaţi ai opoziţie nu participă în nici o activitate legată de guvernare, comuniştii controlează toate comisiile parlamentare, inclusiv pe cea care controlează procesul electoral.”

„În al doilea rând, alegerile anticipate vor avea loc vara, când electoratul cel mai fidel al opoziţiei, tinerii, sunt în vacanţă ... În al treilea rând, comuniştii rămân singurii care au capacitatea de a organiza o campaniei electorală la scară naţională ...” Tot ei rămân şi cu controlul asupra singurelor medii cu acoperire naţională, care le-au asigurat victoria si în primăvară, scrie ambasadorul O’Neill.

„În al patrulea rând, pe drept sau nedrept, mulţi alegători din zonele rurale dar şi din oraşe sunt de părere că opoziţia este responsabilă de violentele din aprilie”. În ultimul rând, este greu de presupus ca opoziţia va progresa de la 41 de mandate, la 61 de câte ar avea nevoie pentru a alege preşedintele şi a forma guvernul. Aşa că o coaliţie cu comuniştii pare inevitabilă dar, acum, opoziţia mai are votul de blocaj”.

Şi în pofida unei constituţii neclare si a unor legi vagi, avertizează O’Neill, s-ar putea ca jocul opoziţiei să se întoarcă împotriva ei.

Preşedintele Voronin rămâne în funcţia de preşedinte interimar până la alegerea unui nou şef al statului, mai precis până cel târziu pe 7 iunie, când preşedintele ales ar urma să depună juramântul. Pe de altă parte, el trebuie să aleagă între calitatea de parlamentar, care-i da dreptul să fie şi preşedinte al parlamentului şi ce a de preşedinte al ţării. Dar constituţia precizează că dacă ţara rămâne fără preşedinte, dintr-un motiv sau altul, atunci prerogativele sunt preluate de preşedintele parlamentului şi, mai departe, de premier.

În consecinţă, arată ambasadorul O’Neill, dacă opoziţia reuşte să blocheze si joi alegerea unui nou preşedinte „Voronin iși va transfera prerogativele de preşedinte al ţării tot lui, în calitate de preşedinte al parlamentului”.

În plus, constituţia nu permite decât organizarea a doua runde de alegeri într-un an. Dacă nici alegerile anticipate din vară nu rezolvă impasul politic” – continuă Louis O’Neill în analiza din Foreign Policy – „Voronin rămâne preşedinte în exerciţiu/speaker al parlamentului cel puţin până în 2010”.

Ar fi bine, încheie O’Neill, ca opoziţia să nu uite zicala „ai grijă ce-ţi doreşti, pentru că s-ar putea îndeplini”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG