Linkuri accesibilitate

Iminenţa alegerilor anticipate în al 650-lea an de la întemeierea Moldovei


Pînă la anticipate, opoziţia trebuie să treacă însă testul scrutinului repetat de joi

Cel mai important si interesant in ziare ramane a fi subiectul alegerilor anticipate. Daca bineinteles nu te lasi amagit de Zilele scrisului si culturii slave, pe care Moldova Suverana le prezinta ca fiind cel mai important eveniment si pe care le si plaseaza sub genericul aniversarii a 650 de ani de la intemeierea statului moldovenesc. Trecand insa peste asta, acelasi ziar insista azi pe langa Fisc, Politie, Procuratura, SIS si CCCEC sa se angajeze in forta in monitorizarea, „cu sfintenie” a tututror cheltuielilor facute in campania electorala – in cea care urmeaza – de catre opozitie. Opozitie care, e convinsa Moldova Suverana, va cheltui dublu in comparatie cu ce a investit pentru alegerile din 5 aprilie si asta intrucat comunistii au un electorat stabil si echilibrat.

Pe langa asta, mai publica azi Moldova Suverana un nou manifest pentru desfiintarea facultatilor de jurnalism finantate de stat, un articol motivat de declaratiile unei studente care a explicat presei de la Bucuresti esenta actiunii “Leul anticomunist”.

De cealalta parte, Timpul incearca sa-si edifice cititorii asupra celor doi comunisti care vor candida maine in Parlament pentru functia de sef al statului, intr-o ultima incercare de a evita anticipatele. E vorba de Andrei Neguta, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, acuzat de presa de la Chisinau ca a folosit banii publici in interese personale, si premierul Zinaida Greceanii, pe care Timpul o deconspira ca pe o studenta mediocra.

Directorul de la Timpul, Constantin Tanase isi scrie de altfel editorialul despre “Aleasa lui Voronin”, asa cum ii spune el Zinaidei Greceanii convins fiind ca ea nu va fi aleasa!, liderul PL Mihai Ghimpu promite ca nici un deputat din partidul sau nu va vota un presedinte comunisti, iar analistul politic Igor Munteanu e de parere ca alegerile anticipate ar avantaja partidele de opozitie.

La Bucuresti, Ziua anunta ca dosarul fratilor Stepuleac, arestati si torturati dupa protestele de pe 7 aprilie de la Chisinau, va fi examnitat in regim de urgenta de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Tot Ziua e cea care ia in raspar declaratiile facute ieri de presedintele roman, la Forumul Economic Europa-Rusia care a inceput ieri la Bucuresti, scriind despre “Cazaciokul lui Basescu”. Adevarul l-a prins cu aceasta ocazie la Bucuresti pe liderul social-democratilor moldoveni, Dumitru Braghis, ocazie cu care titreaza: “Alegerile anticipate in Republica Moldova sunt iminente”. Pe cand Gardianul, alarmist, scrie despre Santaj ca marca a unui regim mafiot, adaugand: comunistii lui Voronin ii rapesc pe copii deputatilor din opozitie.

In fine, din presa rusa, Izvestia trateaza declaratiile facute de Traian Basescu la Bucuresti cu prilejulul forumului mai sus amintit drept critica la adresa Rusiei, iar portalul ucrainean Polemika rezuma un articol din presa romaneasca, atribuindu-i un titlu suficient de sugestiv: “NATO a pus pe seama Rusiei organizarea putsch-ului din Moldova”.
XS
SM
MD
LG