Linkuri accesibilitate

Sonia Sotomayor - primul judecător hispanic nominalizat pentru Tribunalul Suprem


Barack Obama o prezintă presei pe Sonia Sotomayor
Barack Obama o prezintă presei pe Sonia Sotomayor

Preşedintele Obama îi ia prin surprindere pe congressmenii republicani

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a luat una dintre deciziile majore ale mandatului sau, numind-o pe Sonia Sotomayor judecator la Tribunalul Suprem. Judecatoarea Sonia Sotomayor nu este aducatoare de consens politic. Republicanii o considera, intre candidatii potentiali, unul dintre juristii cu vederi de stinga. Pe de alta parte, observatorii politici cred ca presedintele a facut o mutare politica inteligenta, optind pentru un hispanic – cea mai numeroasa minoritate, neavind pina acum un reprezentant in Tribunalul Suprem.

Judecatoarea se identifica si cu patura nevoiasa, crescind fara tata – de la virsta de noua ani—in locuinte pentru saraci, din Bronx. Efectuind numirea intr-o perioada de vacanta a Congresului, cind multi lideri ai forului legislativ sint in circumscriptii sau in strainatate, Obama i-a luat pe republicani prin surprindere. Sotomayor s-a aflat la Casa Alba joia trecuta timp de sapte ore, fara ca presa sa afle si sa relateze. Presedintele a intervievat-o pe judecatoare circa o ora si –spun consilierii—a fost impresionat de experienta si capacitatea ei.

Grupari conservatoare vor incerca sa convinga, in perioada de confirmare, ca judecatoarea este de stinga si facind-o vor incerca sa gaseasca argumente pentru refacerea coeziunii dreptei. Obama intelege asta. Democratilor le place ca judecatorul David Souter va fi inlocuit de o hispanica si vor depune eforturi serioase pentru ca aceasta sa fie confirmata.

Exista un precedent. Cind Sotomayor a fost confirmata in calitate de judecator la Curtea de Apel, senatorii republicani Bill Frist si Rick Santorum – ambii oponenti ai dreptului la avort –au votat pentru confirmare. Democratii sustin ca judecatoarea nu a avut decizii care sa stirneasca minia conservatorilor. In privinta avortului, ea se pronunta pentru neamestecul puterii judecatoresti. Intr-adevar in 17 ani de activitate judecatoreasca, Sotomayor nu a formulat nici o opinie cu privire la chestiunea avorturilor.

Public Casa Alba nu anticipeaza o batalie cu republicanii, pentru confirmarea judecatoarei. Intre calcule se poate numara si faptul ca acestora le va fi greu sa se coalizeze impotriva primului hispanic, numit judecator la Tribunalul Suprem.
XS
SM
MD
LG