Linkuri accesibilitate

Creşterea accelerată a şomajului concomitent cu reducerea remitenţelor


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Analiştii nu exclud o rată de 11% a somajului la sfîrşitul anului

Iurie Gotisan: Potrivit statisticii oficiale, actualmente numarul somerilor inregistrati in Republica Moldova este de cca 91 de mii, fiind cu peste 26 la suta mai mare fata de primul trimestru al anului trecut. Somajul a afectat intr-o proportie mai mare barbatii, care reprezinta 64 la suta din numarul total de someri, la fel si persoanele din mediul urban, care constituie cca 56 la suta din totalul somerilor. Rata somajului pentru primul trimestru este de cca 8 la suta. Dar nu m-as mira daca acest indicator la sfirsit de an va fi de peste 11 la suta, valoare ce ar depasi-o pe cea din 1999, anul de virf al crizei economice din acea perioada.

De fapt, aceasta prognoza tinde sa devina realitate. Cresterea accelerata a ratei somajului a inceput in luna ianuarie, fiind inversa tendintei de scadere a remitentelor. Pe parcursul primelor luni ale anului curent, numarul de someri aflati la evidenta Agentiei nationale pentru ocuparea fortei de munca s-a dublat, de la cca 18 mii la finele lunii decembrie 2008, pina la cca 36 de mii persoane la finele lunii aprilie 2009. Statistica pe luni arata insa o usoara scadere în aprilie.

Europa Libera: Cum se explica aceasta tendinta pentru luna aprilie? Ar putea fi un semn ca s-a ajuns la o anumita limita si ca somajul nu va mai creste in persoana urmatoare?

Iurie Gotisan: Scaderea numarului de someri inregistrati in luna aprilie nu este legata de faptul ca somerii ar fi plasati in cimpul muncii, ci de scoaterea lor din evidentele agentiei pentru ocuparea fortei de munca. De ce sint scosi somerii de la evidenta agentiei este deocamdata un mister, care speram sa se dezlege in cursul lunilor urmatoare.

Totusi, ar fi interesant de vazut, spre exemplu, cresterea numarului de someri in Chisinau, unde mai multe persoane se inregistreaza la Agentia pentru ocuparea fortei de munca pentru a primi compensatii la caldura. Acest fenomen s-a observat la sfirsitul lunii martie, inceputul lui aprilie. Cel mai probabil, daca tendinta de crestere a somajului se va stopa dupa luna aprilie, pur statistic, vom putea spune ca avem de a face cu acest fenomen al declararii somerilor sau al pseudo-somerilor.

Europa Libera: Exista si alte date care sa ilustreze situatia pe sectoare ale economiei?

Iurie Gotisan: Bineintelesc ca da, spre exemplu, a scazut semnificativ numarul populatiei ocupate in sectorul agricol - 23 la suta din totalul angajatilor pe tara. In 2008, de plida, numarul angajatilor in agricultura era de cca 30 la suta. Avem, deci, o diminuare de peste 88 de mii de persoane. Exista doua motive care pot explica aceasta situatie: in primul rind, emigrarea peste hotare, in cautarea unui loc de munca si doi, cautarea unui loc de munca la oras. Totodata, a scazut numarul angajatilor din sectorul industrial si cel al constructiilor, in medie cu 5 la suta, ca pondere din total. Este un efect direct al crizei economice prin care trece Moldova, dar nu numai. In sectorul serviciilor, schimbari semnificative aparent nu s-au inregistrat.

Un foarte recent sondaj de opinie al CBS-AXA arata ca somajul este in plina ascensiune. Potrivit acestuia, in ultimele 6 luni, 60 la suta din familiile din Republica Moldova au fost afectate de somaj, deci, cel putin un membru de familie a fost concediat sau a fost trimis in concediu fortat. Tot acest sondaj mai spune ca peste 25 la suta dintre cei care si-au pierdut locul de munca intentioneaza sa emigreze in afara tarii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG