Linkuri accesibilitate

Chişinăul retrage licenţa unor companii de TIR-uri care operează în Rusia


14 companii moldoveneşti de TIR-uri au rămas fără licenţă în Federaţia Rusă pentru că nu aveau actele în regulă. Oficialii de la Chişinău care răspund de autorizarea unor asemenea transporturi spun că în zilele următoare vor urma şi alte firme de camioane.

Companiile afectate spun că le pândeşte falimentul, că pedeapsa este incorectă şi că vor da statul în judecată. Aşa cum am aflat de la patronul unei firme de TIR-uri „interzise” în Rusia, numită IALCISCOM S.R.L., care a rugat să nu îi divulgăm numele: ”Voi avea de suferit foarte mult pentru că am cumpărat în credit maşini noi. Am de întors băncii o sumă enormă şi dacă nu mai pot transporta în Rusia, întrucît tot transportul ne leagă de piaţa rusească; din România în Rusia,din Turcia în Rusia, atunci sunt nevoit să îmi stopez activitatea.”

Omul de afaceri a mai adăugat că decizia autorităţilor moldovene l-ar fi luat prin surpindere, întrucît TIRurile sale, chiar în aceste zile, ar fi fost încărcate cu mărufuri pentru Rusia: „ Dacă nu ne permit să trecem graniţa, atunci vom trebui să suportăm şi pierderi de staţionare, întrcît nu vom putea livra marfa la timp. Eu sunt gata să dau în judecată autoritatea statului moldovean.. Trebuie să aibă dovezi dar nu să acţioneze aşa cum ruşţii au transmis că s-a încălcat la hotar. Păi în cazul firmei mele încălcarea nu a fost cu autorizaţie falsă CEMT. Noi nu avem astfel de încălcări. Camionul a trecut fără autorizaţie. Nu îmi pot da seama cum a fost posibil ca la graniţa rusă să ne treacă în acte cu autorizaţii CEMT falsă. E ceva de necrezut. Cred că autorităţile modlovene ar fi trebuit să cerceteze mai atent, mai profund, iar pentru început să aplice avertismente şi nu pedepse atît de dure. Cred că nu mai are cine să ne apere în ţara asta. „

Decizia de a retrage autorizaţiile Conferinţei Europene a Miniştrilor de Transport(CEMT) celor 14 companii de TIRuri din Moldova a fost luată pe 19 mai, adică la numai cîteva zile după ce oficiali de la Chişinău şi Moscova au purtat negocieri pentru neadmiterea unui embargou pentru transportatorii moldoveni de a traversa teritoriul Rusiei. Vladimir Cibotari, consilier al directorului general al Agenţiei Transporturi ne-a explicat că: ”Federaţia Rusă este primul stat care a bătut clopotele referitor la încălcările pe care le admit agenţii transportatorilor din RM, dar statele sunt mai multe. Deaceea chiar din 18 mai avem un grup naţional care examinează fiecare operaţiune de transport internaţional efectuate în 2009. Informaţiile sunt contrapuse cu documentarea operaţiunii de transport şi astfel avem cel puţin trei puncte de vedere asupra aceleaşi situaţii. Primul punct este al Federaţiei Ruse - protocolarea sau fixarea unei încălcări, al doilea- verificarea de către Agenţia Transporturi împreună cu Agenţia Naţională Transport Auto(ANTA) a fiecărei operaţiuni prezumată de partea rusă drept încălcare în baza dărilor de seamă de utilizare a autorizaţiilor CEMT şi o contrapunem suplimentar cu operaţiunea de transport reflectată în carnetul TIR.”

Vladimir Cibotari ne-a mai declarat că „acum sarcina Agenţiei este de a preîntîmpina o situaţie în care transportatorii de bună credinţă să nu fie sancţionaţi, iar pe de altă parte vrem să dovedim Rusiei că nu sunt chiar atît de multe încălcări cum se afirma. RM este membră a Convenţiei CEMT şi toate rezoluţiile CEMT au un caracter obligatoriu şi de normă pentru RM. Pentru cazurile multiple de încălcări, pentru transmiterea unei autorizaţii CEMT de la un transportator căreia i-a fost emise către un alt transportator, pentru falsificarea autorizaţiilor CEMT, pentru efectuarea incorectă a operaţiunii de transport în baza autorizaţiilor CEMT este necesar să se ia o atitudine de către statul care a emis autorizaţia CEMT prin retragerea acesteia. RM a fost înşctiinţată de către FR despre numărul mare de încălcări admise de transportatori şi decizia din 19 mai la o comisie de utilizare si repartizare a autorizaţiilor CEMT a fost o primă acţiune dintr-un şir întreg de acţiuni ce urmează să fie întreprinse drept atitudine promtă a autorităţuilor RM faţă de acţiunile faţă de acţiunile ilegale a agenţilor săi economici. Deoarece în caz contrar, adică a lipsei intervenţiei statului, riscăm ca şi transportatorii de bună credinţă să fie sancţionaţi mai aspru, dar deja din exterior. Adică pot interveni măsurile de protejare a pieţii sale şi de interzicere a traversării frontierei de către FR.”

Vladimir Cibotari a mai adăugat că în vizorul autorităţii statului ar mai fi 61 de companii de TIRuri „numai cu utilizarea de autorizaţii de către transportatorul care nu a avut dreptul să folosească astfel de transportare. Umrează ca comisia naţională să dea o dare de seamă cu privire la toate încălcările, ce vor fi transmise apoi unei comisii mixte moldo-ruse, care va întocmi o listă comună a încălcărilor şi în dependenţă de această listă vom aplica următoarele acţiuni.”
L-am rugat pe Dumitru Albulesa, reprezentant al Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto din Moldova să ne explice ce ar însemna o autorizatie CEMT falsă: „ Putea să fie autorizaţia făcută cu acelaşi număr. Şi acum cînd s-a dat baza de date se vede că bunăoară pe data de 1 mai, s-a intrat cu autorizaţia nr.3 la ora 9 dimineaţa, prin trecerea dinspre Ucraina spre Rusia prin punctul de trecere X, şi tot cu autorizaţia nr. 3 pe 2 mai la ora 11, la fel moldoveanul nostru intră din Belarus în Rusia, sau din Ţările Baltice în Rusia. Înseamnă că sunt două autorizaţii CEMT sub acelaşi număr. E încălcare? Cred că da!

Europa Liberă: Cine eliberează autorizaţiile CEMT?

Dumitru Albulesa Sunt eliberate de instituţia publică-ANTA de la Chişinău. Orice ţară membră a CEMT are o cotă. Pentru RM are cota de 128 şi în dependenţă de care autorizaţie ceri, Euro3, Euro4, sau Euro 5 există bonusuri şi coeficient. Pentru 2009 RM a luat numai autorizaţii Euro4 şi fiind un coeficient ridicat ecologic Moldova a primit peste 1000 de autorizaţii de la secretariatul CEMT de la Paris. O autorizaţie CEMT pemite traversarea multilaterală a unor state fără a avea autorizaţii bilaterale.”

Dumitru Albulesa ne-a precizat că acum companiile moldoveneşti de TIRuri care au rămas fără autorizaţii CEMT ar putea activa numai în baza unor autorizaţii bilaterale.

În RM activează în jur de 380 de companii de mărfuri auto internaţional. 70 la sută din comenzile acestora sînt pentru piaţa rusă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG