Linkuri accesibilitate

CC respinge sesizarea PLDM şi declară contituţională Legea 273


Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a respins sesizarea Partidului Liberal Democrat, declarând constitutionale actele legislative care interzic accesul în functii publice a persoanelor cu cetatenie multipla. Cei 6 judecători de la Curtea Constituţională au decis în unanimitate că prevederile legii nu contravin Constituţiei Republicii Moldova.

Legea 273 care permite numai persoanelor ce detin doar cetatenia Moldovei sa ocupe functii publice de conducere, a fost contestata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg de primarul Chişinăului Dorin Chirtoaca si de juristul Alexandru Tanase, deputat al partidului Liberal Democrat. Curtea de la Strasbourg a stabilit ca legea în cauză este contrara unor prevederi ale Conventiei Europeane a Drepturilor Omului si Conventiei Europene pentru Cetatenie.

Conform cercetarilor Curtii, Moldova este unica tara din cadrul Consiliului Europei care, desi permite multipla cetatenie, interzice persoanelor ce o detin sa fie eligibile pentru functii publice, inclusiv pentru functia de deputat în Parlament. Guvernul Moldovei a atacat hotarârea la Marea Camera a CEDO, care urmeaza sa ia o decizie la 16 septembrie 2009.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG