Linkuri accesibilitate

Incident armat la un punct de trecere a frontierei dintre Kirghistan şi Uzbekistan


Focuri de arme si cel puţin o explozie au avut loc la un punct de trecere a frontierei intre Kizrghistan si Uzbekistan. Circumstantele incidentului sint neclare. Potrivit declaratiei purtatoarei de cuvint a procuraturii uzbece, ar fi fost vorba de un atac asupra granicerilor uzbeci şi nu ar fi existat victime.

Potrivit relatarilor serviciului kirghiz al postului nostru de radio, punctul de trecere a fronterei de la Hanabad a fost inchis la cererea autorităţilor uzbece, dupa ce mai multi ofiteri uzbeci de la punctul de graniceri ar fi fost ucisi. Punctul de trecere a frontierei este la aproximativ 80 de km de localitatea Andijon. Martori oculari din zona au declarat postului nostru de radio ca prezenta militară în localitate si in regiune a fost puternic întărită.

Preşedintele uzbeck Islam Karimov se afla in Brazilia, intr-o vizita oficiala. Presa de stat nu relateaza despre incidentul de noaptea trecuta.

Reamintim că la Andijon in 2005, autoritatile au deschis foc impotriva unor protestatari pasnici, omorind, potrivit autorităţilor 187 de civili. Organizatiile internationale pentru drepturile omului sustin ca a fost vorba de citeva sute de victime.

Occidentul este ingrijorat în legătură cu evoluţiile din Uzbekistan, ţara ce se află pe noua ruta de alimentare a forţelor NATO din Afganistan.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG