Linkuri accesibilitate

Retorica agresiv-intolerantă a PCRM

Am citit luni o declaraţie a CC al PCRM din care am aflat că Partidul Comuniştilor a depus multe eforturi pentru a crea în societate o atmosferă de stabilitate, spirit constructiv şi creator. PCRM se pronunţă pentru soluţionarea crizei politice printr-un dialog deschis între participanţii puterii şi opoziţiei. “În pofida unei anumite incompatibilităţi a poziţiilor, ideologiilor şi valorilor tuturor partidelor politice care au intrat în Parlament, doar această cale poate fi susţinută necondiţionat de către alegători”.

Frumos şi încurajator mesajul CC al PCRM, numai că pe mine, un simplu muritor, el m-a descumpănit de-a binelea. De ce? Pentru că nu mai devreme de vineri am citit în ziarul partidului de guvernămînt “Comunistul” un mesaj a cărui virulenţă m-a năucit. Opoziţia liberală, cu care PCRM vrea acum să dialogheze, e acuzată de faptul că vrea “să incendieze Moldova, s-o transforme în scrum, s-o şteargă de pe faţa pămîntului”. Şi mai scrie “Comunistul”: “ Prin opoziţia parlamentară actuală, pentru a cîta oară, noi vedem distrugători, adevăraţi ucigaşi… Ei merită să fie pedepsiţi conform legii, căci sînt prădători, tîlhari, vandali. Nu pot fi numiţi aleşi ai poporului. Jos cu trădătorii! Locul acestora nu e în Parlament! Dacă ei sînt împotriva poporului şi poporul este împotriva lor!”

Un om venit de aiurea s-ar întreba probabil ce ţară e asta în care partidul de guvernămînt îmbrăţişează o retorică atît de agresivă, deşănţată, intolerantă. Nu ştiu cîţi dintre moldoveni îşi pun această întrebare. Altceva însă mă miră şi mai mult. Schimbarea de macaz a puterii. Vineri “Comunistul” îi face cu ou şi cu oţet pe reprezentanţii opoziţiei, iar luni PCRM deja vrea să consolideze societatea printr-un dialog cu cei numiţi “prădători, tîlhari şi ucigaşi”. Păi, nu e o contradicţie flagrantă aici? Ce să înţeleagă oamenii de rînd? Că de dragul puterii poţi face orice?

XS
SM
MD
LG