Linkuri accesibilitate

Greutăţile întîmpinate de jurnaliştii de investigaţie din Africa


Interviu cu ziarista cameruneză Madlaine Memp

Madlaine Memp: Noi jurnaliştii nu simţim deocamdată impactul crizei financiare asupra activităţii noastre. Criza afectează ţările treptat De exemplu, în Africa, ar putea fi totuşi o altă situaţie decăt în unele ţări din Europa. Ne va afecta cu siguranţă. Poate nu neapărat, să pierdem joburile, aşa cum se întâmplă în state din Europa. Cu siguranţă nu vom putea realiza anagajamentele, parteneriatele economice. Afacerile deja lansate vor avea de suferit.

Care ar fi totuşi problemele jurnaliştilor, de exemplu, ale celor care realizează investigaţii?

Madlaine Memp: Jurnaliştii de investigaţie au aceleaşi probleme mai ales unde există mai puţină libertate a presei. De exemplu, în Africa jurnalismul de investigaţie nu este deloc uşor de practicat. Avem multe obstacole – ce se referă la resurse, legislaţie, cunoştinţe. Credeţi că este uşor să investighezi un caz de corupţie? Să cauţi informaţii? Avem nevoie de rezultate. Trainingurile pentru jurnalişti cred că ar fi binevenite. De asemenea, avem nevoie de protecţie – un lucru important în exercitarea meseriei de jurnalist. În special aş face trimitere la protecţia din partea Legii.

Putem vorbi de liberatea presei în Africa?

Madlaine Memp: Relativ, în Africa putem vorbi de libertatea presei.Când citim presa din Africa, putem constata că aceasta este liberă. De unde vine această presă liberă şi unde merge ea? Mult timp presa a fost manipulată şi încă este manipulată de mulţi şi chiar de fiecare. Poate fi lobby - economic, lobby-comunitar. După cum ştiţi în Africa ne ţinem de tradiţii şi obiceiuri. Locuim în comunităţi. Pentru mine, liberatea presei nu se referă doar la motivele politice, dar şi cele sociale şi culturale. Avem totuşi şi unele probleme - violarea drepturilor omului, în special ale femeilor. Sărăcia este cea care afectează mai multe domenii, printre care educaţia. De asemenea avem şi şomaj. Totuşi, sperăm că în cîţiva ani situaţia să se îmbunătăţească. Ceea ce putem constata acum e că nu avem o bună guvernare.

XS
SM
MD
LG