Linkuri accesibilitate

Riscă Statele Unite o scădere de rating la investiții străine?


Purtătorul de cuvînt al Casei Albe Robert Gibbs
Purtătorul de cuvînt al Casei Albe Robert Gibbs

Casa Albă recunoaște că pe termen mediu şi lung America trebuie să-şi facă ordine în finanţe

Pentru economia unei ţări, nu este compliment mai mare decât un rating foarte bun, mai ales un triplu „A” din partea unei agenţii prestigioase, ca Standard & Poor’s sau Moody’s. Un triplu „A” semnalează investitorilor că nu este loc sub soare mai sigur pentru banii lor.

Numai că numărul ţărilor astfel punctate a început să scadă. Anul acesta au părăsit lista Spania şi Irlanda. Iar săptămâna trecută Standard & Poor’s a avertizat că triplul „A” al Marii Britanii ar putea fi în pericol, din cauza datoriei guvernamentale în creştere. În cazul Marii Britanii nu este o coborâre a ratingului, ci doar o schimbare a perspectivei de ţară, de la „stabil” la „negativ”. Dar şi acest avertisment a fost suficient pentru a provoca panică pe pieţele de pe ambele maluri ale Atlanticului. Asta pentru că guvernele britanic şi american abordează în mod asemănător recesiunea economică. Iar unii analişti se întreabă dacă după Marea Britanie nu va fi avertizată şi cea mai mare economie a lumii, cea americană.

Pentru Statele Unite, o coborâre a ratingului triplu „A”, pe care-l au din 1917, ar avea implicaţii serioase. Iată de a declarat corespondentei EL Kathleen Moore Neil Mackinnon, economistul-şef al unei firme financiare din Londra: "În ultima vreme America este tot mai dependentă de investitori străini, mai degrabă decât de cei interni, pentru a-şi finanţa deficitul bugetar. Iar de o vreme americanii cheltuiesc mai mult decât economisesc, aşa că datoria creşte. Dacă economia americană şi-ar pierde triplul „A”, asta ar duce la presiuni şi mai mari asupra finanţării deficitelor".

Trebuie spus însă că deocamdată nici o agenţie de rating nu a luat în vizor economia americană. Iar după avertismentul dat britanicilor, Casa Albă a reacţionat prompt. „Nu suntem îngrijoraţi de ratingul nostru”, a spus Robert Gibbs, purtător de cuvânt al preşedintelui Barack Obama.
El a adăugat că echipa de la Casa Albă lucrează din greu la reducerea deficitului, anume prin măsuri menite să relanseze economia. Gibbs a mai spus că pe termen mediu şi lung America trebuie să-şi facă ordine în finanţe şi a salutat faptul că Congresul a aprobat un buget care prevede înjumătăţirea deficitului bugetar în următorii patru ani.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG