Linkuri accesibilitate

Presă la început de săptămînă


declarații ale lui Vl. Voronin și „balamucul” din Moldova

Presa ruseaseasca, cea ucraineana si cea romaneasca se intrec in a prezenta declaratiile facute de liderul comunistilor moldoveni, Vladimir Voronin, in acest week-end, in doua interviuri: pentru agentia RIA Novosti si postul de radio Echo Moskvi. Cele in care Voronin a cerut, mai intai, Uniunii Europene, sa-i “puna la locul lor pe politicienii romani” si l-a numit pe presedintele de la Bucuresti “individ iresponsabil” si, mai apoi, a atacat din nou opozitia de la Chisinau pentru decizia de a provoca anticipate.

Comentariile deocamdata lipsesc, presa rusa de exemplu se limiteaza sa prezinte sec, doar ca stiri aceste declaratii, cea ucraineana plaseaza insa cateva titluri mai indraznete: “Voronin considera ca balamucul din Moldova l-au organizat strainii”, titreaza bunaoara URA-Inform sau “Pe Voronin il doare in cot de opozitie. Mandatul el nu-l va depune”, e titlul de pe portalul Polemica.

In presa romana, pe langa declaratiile lui Voronin, sunt prezentate si judecatile unor experti sau oficialitati ucrainiene, cum ar fi ministrul Apararii de la Kiev, Iuri Ehanurov, care a plasat Romania, alaturi de Rusia, printre dusmanii tarii sale. Motiv pentru Jurnalul National sa constate ca “Rusia, Republica Moldova si Ucraina continua atacurile asupra Romaniei” chiar si dupa esecul summit-ului Rusia-Uniunea Europeana de la Habarovsk. Summit la care, de altfel, reprezentantii Moscovei le-au atras atentia oficililor de la Bruxelles ca “este necesar ca Romania sa nu se mai implice in afacerile interne ale Republicii Moldova”, remarca ca si alte ziare romanesti Cotidianul. Ziua scrie azi despre “Leul anticomunist” – o noua actiune initiata pe Internet de tinerii de la Chisinau, care inscriptioneaza bancnotele moldovenesti cu slogane anticomuniste, iar Evenimentul Zilei publica un articol despre “Viza pentru Moldova”. Misiune imposibila, e concluzia ziarului.

Timpul
, la Chișinău, il citeaza pe ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu: “Exercitiile provocatoare nu-si au nici un fel de succes”, zice el. Si pe Dan Dungaciu, care crede ca “Rusia se foloseste de Moldova”.

Cat priveste situatia din Moldova propriu-zisa, ziarul relateaza de la adunarea primarilor, indignati de decizia autoritatilor locale de a reduce cu 20 la suta bugetele locale si mai scrie despre refuzul primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca, de a autoriza lucrarile de reparatie a Parlamentului, pentru a nu legifera devizul de cheltuieli pe care-l considera exagerat. “Spalare de bani pe timp de criza”, este titlul articolului. In fine, tot in Timpul, directorul ziarului, Constantin Tanase, il combate de fostul consilier prezidential, comunistul Mark Tkaciuk, intr-un editorial intitulat “De ce comunistii se tem de polarizarea societatii?”.
XS
SM
MD
LG