Linkuri accesibilitate

SUA: două viziuni asupra securității naționale


Președintele Barack Obama vorbind despre securitatea națională
Președintele Barack Obama vorbind despre securitatea națională

Președintele Barack Obama și fostul vice-președinte Dick Cheney despre Guantanamo Bay și soarta centrului de detenție

Viziunile presedintelui Obama si precedentei administratii americane—Bush s-au duelat joi, odata cu discursuri rostite de presedintele Statelor Unite si de fostul vice-presedinte, Dick Cheney.

Obama a spus ca Statele Unite si-au iesit din matca, in razboiul impotriva terorismului, in ultimii opt ani, aratind ca politicile sale protejeaza tara intr-o mai mare masura. Cu putin dupa acea, tot la Washington, Dick Cheney spunea ca a sprijinit politicile criticate de Obama, cind au fost concepute si puse in aplicare si ca ar face-o din nou.

Barack Obama a aratat ca anumite tehnici de interogare extreme folosite nu au servit scopului de a apara tara de terorism, ci dimpotriva. El a adaugat ca centrul de detentie de la Guantanamo Bay a slabit securitatea nationala americana, alimentind capacitatea inamicului de a recruta militanti. Seful executivului a precizat ca nu are de gind sa elibereze persoane care pot pune in pericol siguranta americanilor si ca nu va elibera suspecti de terorism pe teritoriul Statelor Unite. Obama a respins din nou ideea formarii unei “comisii a adevarului” cu privire la politicile administratiei Bush, spunind ca nu il intereseaza sa piarda timpul cu judecarea celor intimplate in ultimii opt ani. Obama a spus insa ca politicile predecesorului sau au creat un cadru legal ad-hoc, care nu a fost nici eficace si nici nu putea rezista. “Este un cadru care nu se sprijinea pe traditiile sistemului nostru legal sau pe institutiile noastre, testate in timp. Nu a folosit drept filtru valorile noastre” -- a spus Barack Obama.

Nu departe de Arhivele Nationale unde a vorbit actualul sef al executivului, fostul vice-presedinte Dick Cheney a spus la American Enterprise Institute ca atunci cind presedintele Obama ia decizii corecte, cum este cazul in Afganistan, de exemplu, el merita sprijinit. Dar atunci cind caracterizeaza gresit politicile administratiei Bush, el merita o replica. Cheney a declarat ca atunci cind vezi dintr-un buncar de la Casa Alba cum tara iti este atacata, asta creaza impulsul firesc de a face tot ce poti ca asa ceva sa nu se mai repete. Cheney a acuzat, intre altele, ziarul New York Times ca ar fi divulgat in urma unor investigatii, programul de interceptari de comunicatii si ca asta nu a contribuit la siguranta Americii.
XS
SM
MD
LG