Linkuri accesibilitate

Presa la sfîrșit de săptămînă


sau cum „opoziția se ține tare”

Apar si cronici de la Cannes, una semnata chiar de invitata noatra de azi, Larisa Turea, in Timpul, tema principala a gazetelor la acest sfarsit de saptamana ramane a fi alegerea presedintelui Republicii Moldova.

Cum prima tentativa a esuat, Timpul e cel care, de altfel, remarca: “opozitia se tine tare”. Puteti afla din Timpul si “Cum functioneaza (sau poate, mai exact, cum de n-a functionat) fabrica votului de aur”. “De ce opozitia nu poate renunta la anticipate”, va spune Dan Dungaciu, iar Constantin Tanase proclama data primei tentative, nereusite – 20 mai, ca zi de nastere a opozitiei moldovene. De acum incolo opozitia, e convins Tanase, va avea de a face cu o putere si mai intoleranta, si mai agresiva, si, chiar daca lucrurile vor evolua dupa scenariul ei (a opozitiei) si se va ajunge la anticipate, criza politica nu se consuma. Tratativele, in opinia directorului de la Timpul, sunt inevitabile, insa agenda lor va fi alta.

Infrangerea de miercuri a comunistilor in Parlament e in totalitate opera lui Voronin, scrie Petru Bogatu in Jurnal de Chisinau. La unison cu Tanase, in ceea ce priveste agresivitatea comunistilor, Bogatu nu crede insa ca un compromis intre putere si opozitie este cu putinta, intrucat “Voronin a transformat competitia politica fireasca intr-o democratie, intr-o vendeta”. El nu-si propune sa-si intreaca sau surclaseze adversarii, ci sa-i lichideze, insa parascoveniile, cum le boteaza Bogatu, i se intorc ca un bumerang, impotriva sa si a partidului pe care se incapataneaza sa-l conduca. Daca nu cumva comunistii sunt astazi cei care vor anticipate, e tema unui minisondaj printre politicieni si analisti, realizat de Jurnal si, mai gasiti in editia de azi, si doua portrete ale unor fruntasi comunisti propiati lui Voronin: Vladimir Turcan si Grigore Petrenco.

Moldova Suverana prezinta, cum pare deja firesc, lucrurile exact pe dos. Ion Berlinski e cel care pretinde sa deconspire in detaliu un complot “inspaimantator”: “Romania ne pregateste un razboi civil”, titreaza ziarul sau. Iar pentru “teroristii lui Basescu din sanul opozitiei moldovenesti”, pe care-i si numeste, zice Berlinski in Moldova Suverana, “conteaza mai mult isterizarea generala a populatiei, santajarea pe toate planurile a statului si aruncarea lui in aer”.

Presa de la Bucuresti, Ziua mai exact, prezinta de altfel in numarul sau de azi, un scenariu indreptat tocmai impotriva Romaniei. Nu fara anumite rezerve ce-i drept, care tin, se pare, de increderea in sursele din care l-au obtinut. Ziua anunta ca Moscova pregateste atacuri asupra Bucurestilor pe toate canalele: politice, diplomatice si chiar militare. Potrivit jurnalistilor de la Ziua, Kremlinul are un scenariu, prin care cu ajutorul marionetelor comuniste de la Chisinau, si-ar putea planta 100 de tancuri si doua escadrile de avioane la granita cu Romania.

Presa rusa, de cealalta parte, aminteste, dar fara sa insiste prea mult inca asupra acestui subiect, ca relatia Romania-Moldova ar urma sa fie pusa pe tapet la summit-ul Rusia – Uniunea Europeana, care se desfasoara azi in Orientul Indepartat al Rusiei.
XS
SM
MD
LG