Linkuri accesibilitate

Schimb de focuri la Tbilisi - poliţia omoară un fost ofiţer acuzat de rebeliune


Protest al opoziţiei din Georgia

În cursul incidentului au fost răniţi alţi 2 suspecţi

În Georgia, poliţia a ucis o persoană suspectată de organizarea unei rebeliuni militare în urmă cu două săptămâni, şi a rănit alţi doi suspecţi. Poliţia spune că suspecţii ar fi opus rezistenţă la arest, trăgînd asupra oamenilor legii dintr-un microbuz, la periferia capitalei Tbilisi. Un purtător de cuvânt al ministerului georgian de interne a făcut publice numele celor trei suspecţi, adăugînd că răniţii se află internaţi în spital, în detenţie.

Cei trei suspecţi, toţi foşti ofiţeri de armată, sunt bănuiţi că ar fi instigat incidentul de la 5 mai de la baza militară Muhrovani pentru a perturba desfăşurarea unui exerciţiu militar NATO pe teritoriul Georgiei. În incidentul de acum două săptămâni, tancurile rebelilor şi cele loiale guvernului au stat faţă în faţă vreme de câteva ore, dar nu s-au tras focuri de armă şi nu a fost vărsare de sânge. Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili a spus că el a rezolvat criza, mergînd la faţa locului.

Opoziţia, care protestează de mai bine de o lună împotriva lui Saakaşvili, a spus că nu a fost nici o criză şi că preşedintele ar fi inventat întreaga dramă pentru a recâştiga simpatia populaţiei. La data producerii incidentului de la batalionul de tancuri, puterea de la Tbilisi a spus mai întâi că ar fi fost vorba de o tentativă de lovitură de stat, sprijnită de Rusia.

Un oficial de la Moscova a răspuns că această ipoteză se poate naşte doar într-o minte bolnavă. După câteva ore, georgienii au venit cu o nouă explicaţie, anume că organizatorii rebeliunii ar fi vrut doar să protesteze împotriva manevrelor militare comune dintre Georgia şi NATO, care au început în primele zile ale lunii mai şi se încheie la 1 iunie.

Rusia a criticat aspru ţinerea acestui exerciţiu atât de aproape de scena războiului ruso-georgian din august anul trecut şi a cerut ţărilor invitate ne-membre în NATO să nu participe. Moldova, Armenia, Kazahstanul şi Serbia au ascultat îndemnul şi şi-au retras reprezentanţii.

NATO a respins criticile Moscovei, spunînd că exerciţiul este unul de rutină, că statele participante fac parte dintr-un parteneriat cu alianţa şi că manevrele au fost planificate cu mult timp înaintea conflictului ruso-georgian de anul trecut.
XS
SM
MD
LG