Linkuri accesibilitate

Optimizarea: eufemismul pentru reducerea transferurilor băneşti


Guvernul pune pe umerii primăriilor costurile deciziilor politice luate la nivel central

Mulţi primari se tem că nu vor avea bani să plătească salariile şi îndemnizaţiile pentru concediul de vară al cadrelor didactice, dacă Guvernul merge înainte cu reducerea transferurile băneşti către bugetele locale cu 20 la sută. Institutul Viitorul crede că dificultăţile vor începe chiar din luna iunie, iar centrul Expert Grup spune că prin reducerea transferurilor Guvernul pune pe umerii primăriilor costurile pentru decizii politice luate la nivel central.

Guvernul spune că este nevoit să reducă transferurile din cauza crizei economice şi micşorării veniturilor la bugetul de stat şi că recomandă autorităţilor locale să renunţe la proiecte de importanţă secundă, nu la plăţile sociale. Cum legea bugetului pentru acest an nu a fost încă modificată, recomandarea încă nu are putere juridică. Iar în timp ce unii primari o critică, alţii au trecut deja la executarea ei,

“La copii s-a scos din alimentaţie – carne nu primim deloc, peşte n-au avut copii de trei săptămâni, brânză tot nu - doar lapte mai primim.”Doamna pe care tocmai aţi auzit-o este educatoare la una din cele două grădiniţe de copii din satul Peresecina, raionul Orhei. Ea spune că pe lângă reducerea raţiei alimentare, o recentă dispoziţie a primarului a obligat grădiniţa să-şi scurteze programul. Drept urmare, se plânge educatoarea, salariile majorate nu demult cu 25 la sută, vor reveni neântârziat la valoarea iniţială.“Numai o lună am primit salariile majorate. Ştiţi – au găsit imediat soluţia.”




De la alte câteva educatoare am aflat că au primit instrucţiuni severe să facă economii. “ Cât priveşte lumina, se mai poate – acum zilele sunt lungi. Da apa nu putem economisi – doar trebuie să le spălăm copiilor mâinile de câte ori este necesar.” “La spălătorie erau două salarii, da acuma unul s-a redus. Lucrul a rămas acelaşi, da salariu nu-i.”

La şcoală, unde am mers ca să văd dacă schimbările au ajuns şi acolo, întălnesc câteva învăţătoare aflate în pauza mare.
“Directorul adjunct a vorbit cu primarul şi ne-a spus că nu vor fi schimbări. Dar la noi schimbările se fac peste vară – aflăm despre ele abia toamna. În general, n-avem ce reduce.”

Iată cum a explicat Europei Libere optimizările de la grădiniţă primarul localităţii, Tudor Hriptievschi: “Avem datorii la gaze – în jur de 250 de mii de lei – asta pentru că n-am primit transferurile încă din februarie. Niciodată n-am avut aşa întârzieri. Suntem îngrijoraţi şi încercăm să economisim pe unde putem". Primarul susţine că, oricum, a redus din cheltuieli absolut de prisos. “A fost o perioadă când se cheltuia chiar abuziv. Grădiniţa avea program de 12 ore, dar în realitate lucra doar 10. Şi cu alimentaţia – avem nişte reserve de crupe pe care trebuie să le consumăm ca să nu le expire valabilitatea”.

Angajatele grădiniţei cred însă că directivele primarului ar avea alte motive. Iată de ce ele nu ezită să-mi împărtăşească nemulţumirile.
“Da noi toată viaţa suntem în criză – salariile cele mai mici le avem, acum tot noi trebuie să facem economii. Da nu ştiu de ce numai noi.”
“Cei mai vinoveţi suntem noi - bugetarii. Noi n-am fost acolo la Parlament să stricăm, dar suntem pedepsiţi. Da eu înţeleg aşa – dacă fac reduceri, apoi s-o facă pentru toţi absolut.”

Am încercat să aflăm dacă şi alţi aleşi locali au procedat la reducerea bugetelor locale după ce Ministerul de Finanţe i-a anunţat că vor primi doar 80 la sută din transferurile programate pentru anul în curs. Iată ce ne-a spus primarul de la Soroca, Victor Său. “Nu tai nimic de nicăieri. Este contrar legii. Ceea ce nu ne ajunge ne străduim să acoperim din supravenituri.”

Şi preşedintele raionului Edineţ, Simion Guţu. “Am făcut şedinţa consiliului rational şi ne-am hotărît să facem un demers la conducerea de vârf că nu e posibil să micşorăm cu 20 la sută. Poate cu vreo 100-200 de mii, dar nu mai mult.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG