Linkuri accesibilitate

Rezolvarea cererilor nu s-a accelerat în ciuda declaraţiei preşedintelui Băsescu că procedura va fi urgentată

Ministerul Justitiei a înregistrat, în ultima luna 1500 de cereri de redobindire a cetateniei romane semnate de cetateni ai Republicii Moldova. Numarul moldovenilor de peste Prut care-si doresc cetatenie romana a crescut de zece ori potrivit datelor oficiale din Romania. Ministerul de externe de la Bucuresti sustine in acelasi timp ca Ambasada romana de la Chisinau primeste mii de cereri zilnic, pe care incearca sa le proceseze cit mai repede cu putinta. Cererile de cetatenie se solutioneaza insa la Bucuresti unde birocratia functioneaza incet, nu are suficiente resurse si nici destula determinare. Daca ar fi fost altfel numarul solicitarilor rezolvate ar fi crescut intr-un ritm mai accentuat si pina acum. In orice caz modificarea legii cetateniei pare sa aiba deocamdata doar un efect: cel al multiplicarii cererilor facute de moldoveni. Generozitatea partii romane se va vedea mai tirziu, dupa ce se reorganizeaza sistemul juridic si devine mai eficient, iar ministerul va putea anunta atunci nu doar cite cereri a primit, ci si cite a rezolvat.

Pana in 2001 circa 100.000 de cetateni ai Republicii Moldova, ai caror parinti sau bunici fuseseră cetateni ai României, indiferent de etnie si-au redobindit cetatenia. După 2002 procedura rapida a fost suspendată si de atunci tot mai putini cetateni moldoveni au primit cetatenia romana. Altfel spus politica externa a Romaniei fata de Republica Moldova s-a modificat dupa anul 2000 in mai multe feluri: a redus drastic acordarea cetateniei romane, desi de multe ori solicitantii traiau de multi ani in Romania si indeplineau toate conditiile legale; in 2001 guvernul socialist de la Bucuresti a denuntat tratatul bilateral parafat cu un an inainte de ministrii de externe roman si moldovean; in acelasi timp Adrian Nastase, pe atunci prim ministru, a vorbit pentru prima data de posibilitatea aplicarii modelului german in cazul celor doua state.

Presedintele Traian Basescu a continuat aceasta linie, iar dupa evenimentele din aprilie de la Chisinau a cerut guvernului roman sa urgenteze acordarea cetateniei romane cetatenilor de peste Prut. Seful statului roman a facut de mai multe ori astfel de declaratii cu oarecare ostentatie cautata, semn ca mai degraba vrea sa se faca auzit, decit sa rezolve situatia. Daca ar fi facut modificarile legislative cu discretie, punind eventual la punct si sistemul birocratic autohton, actiunile sale ar fi putut avea mai multe efecte. Asa cum au fost facute insa sugereaza mai degraba un interes electoral, decit unul strategic.

Iar ideea acordarii cetateniei romanesti cu atit larghete moldovenilor i-a iritat pe europeni, care se tem ca vor fi invadati de si mai multi imigranti. La intilnirea de saptamina trecuta cu ambasadrorii Uniunii Europene, Traian Basescu a reluat ideea modelului german si in cazul cetateniei, reprosind intr-un fel Bruxelles-ului ca nu i-a dat voie sa vorbeasca despre “doua state-o singura natiune”, pentru a putea urma intr-adevar cazul Germaniei. Mai mult presedinele roman sustine ca nimeni nu i-a cerut in mod serios sa renunte la planurile privind usurarea acordarii cetateniei romane si ca Bucurestiul va continua sa dea cetatenie tuturor romanilor care si-au pierdut-o din cauza evenimentelor istorice .
XS
SM
MD
LG