Linkuri accesibilitate

Va cere Medvedev Uniunii socoteală despre recentele declaraţii ale lui Traian Băsescu?

Preşedintele Rusiei, Dmitry Medvedev a declarat astazi, la Habarovsk, in Estul Îndepărtat al Rusiei, unde are loc întilnirea sa cu importante oficialitati ale Uniunii Europene, că speră ca relatiile între Moscova si Bruxelles se vor ameliora. “Uniunea Europeană este un partener – cheie al nostru” a declarat liderul de la Kremlin.

Si dinspre Uniunea Europeană au fost auzite declaraţii similare, dar expertii internaţionali se îndoiesc că multe se vor schimba după această reuniune, cu atît mai mult cu cît din partea preşedintiei rotative a Uniunii Europene participă la convorbiri euroscepticul preşedinte al Cehiei, Vaclav Klaus. Alaturi de Klaus la Habarovsk se află coordonatorul politicii externe si de securitate Javier Solana şi preşedintele Comisiei europene Jose Manuel Barroso.

Inaintea discutiilor si a dineului de lucru din aceasta seara, Barroso a declarat că dialogul deschis şi franc ar fi calea de a aborda toate divergenţele din relatia Moscovei cu Bruxelles-ul.

Rusia este legată de Uniunea Europeană mai ales prin interese economice si comerciale dar diferenţe importante există în domeniul politic şi al valorilor promovate. Declaratiile consilierului pe probleme de politică externă al preşedintelui rus, Serghei Prihotko oglindesc tocmai tensiunile reale din relatia Uniunii cu Rusia.

La nivel economic, Prihotko a declarat ca Moscova şi-a cam pierdut răbdarea şi că doreşte un răspuns limpede legat de candidatura Rusiei la Organizatia Mondială a Comertului. La nivel politic, tot consilierul prezidenţial pe probleme de politică externă a spus ca preşedintele Medvedev va cere Uniunii Europene să ia atitudine faţă de recentele declaratii ale preşedintelui Romaniei Traian Basescu in legatură cu Moldova cît şi în legatură cu rolul jucat de Bucuresti in protestele anti comuniste de la Chisinau. In ceea ce priveste Ucraina, Serghei Prihotko a spuscă va cere Uniunii Europene să ajute Kievul să îşi plătească datoriile către Moscova pentru energia livrată, ca sa fie evitate crize perecum cea din luna ianuarie, cînd o parte a Europei a ramas fara gaze din cauza disputei energetice Moscova-Kiev. Prihotko n-a spus nimic despre Georgia, dar probabil, aici opiniile sint atit de diferite, incit nici o declaratie nu ar fi putut aduce vreun element nou…

Ce va cere Uniunea Europeana Rusiei, nu este la fel de clar, pentru ca Uniunea Europeana nu are o politica unitara fata de Rusia, tarile comunitare avind, fiecare, abordari diferite in problemele lor bilaterale cu Moscova.

In opinia unui diplomat occidental, citat de agenţia France Presse, poate că există o şansă ca dialogul sa fie ceva mai puţin tensionat datorita prezentei la discutii a preşedintelui Cehiei, care este mult mai tentat sa fie apropiat de politica Rusiei decit alti lideri europeni. “Eu nu văd Rusia ca pe o ameninţare”, declara preşedintele Klaus cotidianului praghez Lidove Noviny. “O văd ca pe o ţară mare, puternică şi ambiţioasă căreia trebuie cu siguranţă să îi acordăm mai multă atenţie, decit unor ţări precum Estonia sau Lituania”, a mai declarat preşedintele de la Praga.

Fyodor Lukyanov, de la Rusia in Afacerile Globale este însă foarte pesimist în ceea ce priveşte rezultatul concret al reuniunii de azi si miine de la Habarovsk. In opinia sa, divergenţele se adincesc si cu cit timpul trece, iar cele două părţi găsesc din ce in ce mai greu o cale de înţelegere reciprocă.

In ajunul întrevederii, organizaţia non guvernamentală Human Rights Watch a trimis o scrisoare deschisă oficialităţilor europene cerindu-le sa facă presiuni asupra preşedintelui de la Kremlin în doua chestiuni esenţiale pentru democratia rusă şi anume in relaţia Moscovei cu societatea civilă, relaţie considerată de Human Rights Watch din ce in ce mai ostilă şi mai restrictivă şi să oblige Moscova să respecte şi să pună în aplicare deciziile Curtii Europene a drepturilor Omului în toate cazurile legate de abuzurile autorităţilor militare ruse din Cecenia…

In ce măsură vocea acestei importante organizatii non guvernamentale va fi auzită pînă în îndepărtatul Habarovsk, este greu de spus dar expertii cred că sansele sint reduse. Prioritate par să aibă abordarile pragmatic-energetice.
XS
SM
MD
LG