Linkuri accesibilitate

Politicul și economicul se intersectează tot mai mult - societatea suferă


Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice
Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice

Interviu cu profesorul Grigore Belostecinic

Despre criza economică şi cea financiară se vorbeşte tot mai des şi în Republica Moldova. Vorbesc despre ea nu doar oamenii simpli, care se pare, au simţit efectele ei ceva mai devreme, dar şi autorităţile care au recunoscut, abia de curînd, că Moldova într-adevăr se confruntă cu o criză economică profundă, în majoritatea domeniilor. Astfel încît au început să se gîndească şi la soluţii.

De exemplu, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă spune că lucrează la un plan anti-şomaj, în cadrul planului mai amplu al Guvernului pentru depăşirea crizei economice. Ea vede soluţia prin crearea locurilor de muncă la sate şi propune să li se ofere tot felul de facilităţi fiscale celor care doresc să-şi deschidă afaceri la ţară. Agenţia recunoaşte că se gândeşte în primul rând la moldovenii care revin cu bani din străinătate. Lucru ce displace celor ce caută un loc de muncă şi care spun că planurile Guvernului nu prea au nimic în comun cu viaţa reală. Situaţia pe piaţa muncii s-a înrăutăţit, mai ales după revenirea din străinătate a moldovenilor rămaşi acolo fără serviciu. Mulţi dintre au început să facă cozi la Agenţie ca să se angajeze în Moldova.

Amintim că la începutul acestei luni, cîteva portaluri specializate pe probleme ale pieţei forţei de muncă, constatau că piaţa de joburi din Chişinău e în recesiune. Din statisiticile oficiale deducem că la începutul acestei luni îşi căutau de lucru peste 50 de mii de persoane, de două ori mai multe decît în luna mai anul trecut. În timp ce erau ofertate numai 4 mii 700 de locuri vacante, cu aproape o pătrime mai puţin decât acum trei luni.
Invitatul nostru este Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice.


Autoritatile moldovene au adoptat masuri anticriza chiar inainte de a recunoaste efectele pe care recesiunea globala le are asupra economiei nationale, sustine rectorul Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic, intr-un interviu pentru Europa Libera.

El s-a referit, intai de toate, la politica monetara promovata de Banca Nationala a Moldovei – micsorarea ratei de baza a dobanzilor, reducerea rezervelor obligatorii ale bancilor comerciale, etc – prin care s-a incercat facilitarea accesului agentilor economici la finante. Pana si masurile anuntate de Agentia Nationala a Ocuparii Fortei de Munca, privind sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii in localitatile rurale, reprezinta actiuni promovate de mai multa vreme, afirma Grigore Belostecinic. Rectorul ASEM a adaugat, insa, ca nu exista retete exacte pentru depasirea crizei, fiecare incercand sa o faca in felul sau.

“Trebuie in primul rand sa aducem in concordanta veniturile si cheltuielile noastre si acest lucru deja a si inceput. Ma refer la optimizarea optimizarea cheltuielilor publice de la bugetul de stat. Doar sunt foarte bine cunoscute aceste reduceri, chiar considerabile cred eu, ale finantarii sectorului public al economiei de la bugetul de stat. Plus trebuie sa intensificam promovarea unor proiecte investitionale care presupun folosirea intr-o masura mai mare a fortei de munca. Ma refer aici in primul rand la dezvoltarea infrastructurii economice – drumuri, retele de comunicare, modernizarea satelor moldovenesti, domeniu unde avem foarte mari rezerve. Ma refer la aprovizionarea cu apa, sisteme de canalizare. Cu alte cuvinte trebuie sa mentinem un grad cat mai mare de ocupare a populatiei in campul muncii, dar si a capacitatii de cumparare a populatiei”, a subliniat Grigore Belostecinic la intrebare in care parte parte ar trebui autoritatile sa-si concentreze atentia pentru a proteja cat mai eficient cetatenii de efectele crizei.

Structura economiei moldovene, adica lipsa domeniilor celor mai afectate la nivel global cum ar fi industria auto sau cea siderurgica, precum si remitentele care, desi in scadere, continua sa acopere cu lichiditati economia tarii, sunt atuuri care trebuie luate in consideratie atunci cand se vorbeste despre criza in Moldova, crede rectorul ASEM.

In opinia sa, Moldova nu poate decat sa astepte redresarea situatiei la nivel global, care va influenta pozitiv economia sa, la fel cum a afectat-o negativ criza mondiala.

Totodata, intrebat fiind randurile cui ar putea sa le ingroase noii someri – ale simpatizantilor comunistilor sau opozitiei, Grigore Belostecinic a refuzat sa comenteze legatura dintre criza economica si cea politica din Moldova, declarand doar ca este afectata societatea din Moldova in intregime.
XS
SM
MD
LG