Linkuri accesibilitate

Peresecina: paradigmă a provinciei cu ocazia prezidenţialelor


"Ce ţară mai este în Europa unde comuniştii sunt la putere?" sau "Să rămînă comuniştii că ei ne dau pensii"

Şedinţa de miercuri a Parlamentului, unde era să fie ales noul preşedinte, a fost urmărită cu atenţie de mulţi moldoveni din ţară. În încercarea de a afla ce se vrea în provincie: împăcarea puterii cu opoziţia sau noi alegeri parlamentare, am ales la întîmplate o localitate din apropierea capitalei, satul Peresecina, ce are în evidenţe în jur de 9000 de persoane.

Abia intrată în Peresecina, aud dintr-o curte voci de la şedinţa Parlamentului. Moş Ion Busuioc asculta la un tranzistor transmisiunea în direct la radio Vocea Basarabiei: ”Îmi fac cruce cu două mâini că PCRM a pierdut de data asta, adică mai au şanse, că nu se ştie ce se va mai întîmpla, dar eu am încredere în opoziţie şi îi dau dreptate.” Pensionarul e de părere că de criza politică se poate scăpa numai dacă vor avea loc alegeri anticipate: ”Vrem să aflăm adevărul, să se facă dreptate. Comuniştii spun minciuni. Pe vremea sovietică ne-au ţinut numai în minciuni şi în hoţie. La fel sunt şi comuniştii de acum. Că ei au dat foc Parlamentului pentru că nu puteau nişte copii să deschidă safeurile de acolo şi să distrugă tot. Asta au făcut comuniştii şi au venit la putere cu falsuri.”

În stradă discut cu un alt sătean, Valeriu Plămădeală, care îmi zice că are o mică afacere la Peresecina. El este sigur că noi alegeri parlamentare ar apropia mai repede Moldova de UE: ”Nu în zadar se duc tinerii în Europa. Ce ţară mai este în Europa unde comuniştii sunt la putere? Acum s-a început o dictatură. Agenţii economici sunt verificaţi acum mai des, pentru ca să acumuleze bani în bugetul statului care acum e un sac găurit, care trebuie umplut, ca să poată plăti pensiile şi să facă faţă situaţiei.”

O bătrînică care tocmai se întorcea din capitală cu două sacoşe pline cu de-ale gurii, îmi zice că nu-i prea arde de noi alegeri, care in opinia ei, ar ruina bugetul statului: ”Dacă poporul a votat comuniştii, atunci să rămînă ei, că ne dau pensii.”

O altă interlocutoare, Ana Blăniţă e de părere că totuşi, deputaţii ar trebui să găsească limbaj comun, gîndindu-se la alegători şi nu la fotolii: “Eu am votat comuniştii că nu vroiam să se întoarcă timpurile cînd ne dădeau caloşi şi orez în loc de pensii. Dacă vor avea loc alegeri anticipate nu ştiu dacă aş mai vota comuniştii, mai ales după ce s-a întîmplat pe 7 aprilie. Eu vreau stabilitate, să fie linişte.”

Alţi locuitori de la Peresecina, cu care stau de vorbă în stradă la întîmplare: ”Cred că ar trebui să fie alegeri anticipate. Dacă opoziţia se va ţine ferm pe poziţie, vor avea loc noi alegeri şi cred că ele vor aduce schimbare în bine. Nu mai cred că opoziţia ar putea accepta un dialog. Vrem să fie pace, să ne punem copiii la cale".
Previous Next

XS
SM
MD
LG