Linkuri accesibilitate

"Infantilism geopolitic" sau "Cum atacă RIA Novosti"


Ziarele centrale disecă controversa Bucureşti - Chişinău

Editia electronica a Romaniei libere si ziarului Ziua preiau astazi in detaliu continutul declaratiei prin care presedintele in exercitiu al Moldovei, Vladimir Voronin da replica unor pozitii exprimate recent de presedintele roman Traian Basescu. De remarcat ca Romania libera alatura afirmatiilor din declaratie, cum ca Romania ar fi declansat o politica agresiva, de anexare fata de Chisinau, si termenii in care Basescu a respins ideea semnarii unui tratat bilateral cu Republica Moldova. “Romania are in istoria sa recunoasterea frontierelor fostei Uniuni Sovietice, Republica Moldova este mostenitoare a parte din aceasta frontiera, in conditiile astea consideram inutila semnarea unui tratat de frontiera care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbentrop si al lui Molotov” – a declarat presedintele Romaniei vineri, citat astazi de mai multe ziare centrale.

Cotidianul consemneaza nemultumirile formulate de Traian Basescu la Paris, la intalnirea cu omologul sau francez Nicolas Sarkozy, in legatura cu reactia Comisiei Europene fata de protestele de la Chisinau din luna aprilie. Insatisfactia a fost exprimata in cadrul acestei intrevederi laolalta cu satisfactia pentru reactia “foarte corecta” a Parlamentului european. Aceeasi stire informeaza si despre sustinerea de catre liderul roman a aspiratiilor europene ale Serbiei, care, socoteste Basescu, ar trebui sa primeasca din partea Uniunii Europene un semnal clar de apropiere: fie relaxarea regimului vizelor, fie inceperea discutiilor pentru un acord de asociere, fie amandoua.

Ziarul Gardianul prezinta si comenteaza opinii ale unui analist rus, Vladimir Novosadiuk, seful reprezentantei de la Chisinau a agentiei RIA Novosti. Novosadiuk a sustinut – si este citat in Gardianul – ca presedintele Traian Basescu ar ului lumea cu infantilismul sau geopolitic, prin care vrea sa sece raul Prut; de asemenea, ca Pactul Ribbentrop-Molotov ar fi adus Romaniei Transilvania, afirmatie amendata de jurnalistul de la Gardianul. Viorel Patrichi argumenteaza in comentariu si impotriva conotatiei negative a formulei Romania Mare: ar fi vorba, arata el, doar de Romania normala.
XS
SM
MD
LG