Linkuri accesibilitate

Căminul năpădit de gunoaie


Chiloți, pantaloni, sutiene fîlfîind în bătaia vîntului

La Botanica de jos trec deseori pe lîngă un cămin cenuşiu, sluţit de nişte anexe disproporţionat de mari. Şi de fiecare dată bolovănesc ochii, iar în suflet mi se furişează o frică înăbuşită, amestecată cu dezgust.

Sus, pe o sfoară întinsă de la balustrada unui balcon pînă la creanga unui plop bătrîn, atîrnă mereu, fîlfîind în bătaia vîntului, chiloţi, pantaloni, sutiene, maiouri, şosete de toate culorile. Uneori, nişte gospodine defeminizate bat cu furie covoarele. Unele ies în halate de baie decolorate şi-şi iau avînt înainte să lovească preşurile, care împrăştie un praf înecăcios. Alteori, nişte copii denaturaţi joacă fotbal, ţipînd, luîndu-se la ceartă. Pe post de poartă e o pubelă murdară, fisurată, din care se scurge un lichid rău mirositor. Uneori mingea aterizează în băltoacele puturoase, mînjindu-i bine pe fotbalişti. Apar şi dispar cîini vagabonzi sau boschetari. Nişte adolescenţi bezmetici din cămin l-au înjurat odată pe un boschetar epuizat.

Sînt zile în care locatarii căminului cenuşiu organizează “subotnice”. Ei mătură şi adună gunoaiele de sub ferestrele clădirii. Alături însă, la 5-6 metri depărtare, rămîn să putrezească grămezi de gunoaie. Lîngă ele, locatarii fac uneori frigărui şi îşi stropesc măseaua, vorbind cu voce tare, rîzînd nechezat, gesticulînd emfatic. Cineva îşi etalează boxele din care se revarsă o muzică asurzitoare ce îi chinuie ore în şir pe locatarii blocurilor învecinate. Nimeni însă nu ripostează.

E limpede că nu sînt prea bogaţi, cu toate că au găsit bani pentru facerea anexelor – semn că vor mai trăi multă vreme în acel cămin. Uneori mă întreb cum o fi înăuntru, bunăoară, în bucătăria comună?

Dar şi ceea ce văd afară îmi generează pentru cîteva zile o proastă dispoziţie. E ceva cu totul dezolant, grotesc, îngrijorător în acel peisaj. E un cămin cenuşiu ca o ţară debusolată.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG