Linkuri accesibilitate

Interviu cu Andrei Stratan, ministru de externe și al integrării europene

ANDREI STRATAN: Ultimele mesaje care au fost lansate de la Bucuresti, dat fiind faptul ca Romania este intr-un club comun cu Uniunea Europeana, probabil ca aceste declaratii si aceste aprecieri ar merita sa fie discutate in cadrul unui Consiliu al Uniunii Europene si, in caz contrar, ramin inca mai multe semne de intrebare si banuieli asupra conducerii Romaniei fata de Republica Moldova si intentiile care se urmaresc odata cu zadarnicirea semnarii acestor doua documente - tratatul politic si tratatul de frontiera. Practic, se developeaza intr-adevar prin aceste expuneri atitudinea autoritatilor de la Bucuresti vis a vis de Republica Moldova si schimbarea clasamentului acestui stat din avocat in procuror si urmatoarea etapa ar fi transferarea in calificativul de judecator, de a da aprecieri. Noi, aceste aprecieri, nu avem necesitatea de a le primi si anume din aceste considerente am fi foarte interesati sa aflam care este pozitia autoritatilor Uniunii Europene. Trebuie sa fie spuse foarte transant de cineva din elitele institutiilor europene.

Europa Libera : Dar impactul acestui duel politic dintre Chisinau si Bucuresti afecteaza si mai grav relatiile moldo-romane, nu ?

ANDREI STRATAN: Precis ca ele nu aduc la solutionarea si la epuizarea acestor divergente si acelor neintelegerilor [pe] care le-am avut noi pina in prezent cu statul vecin. Si mai mult, ca atit noi am solicitat autoritatilor europene ca sa fie creata o comisie speciala din partea institutiilor europene care sa se includa direct si nemijlocit in reflectarea acestor probleme, acestor neintelegeri pe care noi ne straduim să demonstrăm ca avem dreptate, dar spre regret, ni se comunica de la Bruxelles ca aceasta este o problema de ordin bilateral intre Chisinau si Bucuresti.

Europa Libera : Daca e o problema de ordin bilateral, credeti ca sint sanse ca sa imbunatatiti relatia ?

ANDREI STRATAN: Dorim si vom continua sa intreprindem toate masurile ca sa imbunatatim relatiile, dar dupa asemenea afirmatii este complicat sa te clarifici ce s-a avut in vedere si ce scop se urmareste pina la urma.

Europa libera : Domnule ministru, dar aceasta deteriorare a relatiilor moldo-romane coincide cu pozitia Federatiei Ruse care a spus ca va aborda acest subiect in cadrul sumitului Rusia-Uniunea Europeana?

ANDREI STRATAN: Probabil ca il va aborda pentru ca este intr-adevar o problema foarte serioasa si foarte sensibila si nimeni nu poate sa aiba o atitudine superficiala si sa nu atraga atentia la declaratiile unui presedinte al unei tari membre a Uniunii Europene.

Europa Libera: De ce Moscova sa ceara ?

ANDREI STRATAN: D-apoi de ce Moscova sa nu ceara?! Sint in drept sa ceara cine doreste. Inclusiv si noi putem sa cerem si o sa cerem aceste explicatii, ca sa ne fie clar ce s-a avut in vedere.

Europa Libera: De la ce credeti ca trebuie sa inceapa relatia moldo-romana acum ?

ANDREI STRATAN: Ea nu trebuie sa inceapa, ea trebuie sa continue... Cu o atitudine corecta fata de Republica Moldova, fara aceste invinuiri, fara aceste declaratii care intr-adevar afecteaza nu numai Republica Moldova dar ele sint neintelese probabil si de partenerii europeni. Anume din aceste considerente noi si am asteptat, sa primim vreo reactie oficiala din partea Uniunii Europene vis a vis de ceea ce s-a declarat recent.

Europa Libera: Sprijin din partea Bruxelles-ului pentru a normaliza relatia moldo-romana care ar putea fi ?

ANDREI STRATAN: Nu stim. Am spus, noi am dori foarte mult ca sa ne sprijine, sa ne fie propusa o formula de solutionare, de epuizare a acestor divergente, dar pina in prezent nu am primit nimic.

Europa Libera: Cine sufera, politicienii sau populatia ?

ANDREI STRATAN: Toti sufera. Si este foarte regretabil ca s-a ajuns la o asemenea atitudine, la declaratii ofensatoare si neclare pina la urma, de nerespectare deci a acelor documente care au fost semnate. Este, pur si simplu incredibil [ca] in secolul 21 sa se intimple asa ceva. Dar, asta e, cum se vorbeste la Bucuresti.

Europa Libera: Aceasta declaratie a guvernului a aparut in ajunul alegerii presedintelui. Are ceva in comun ?

ANDREI STRATAN: Nu. Ea a aparut imediat dupa declaratiile presedintelui Romaniei. Deci noi nu legam problemele noastre de ordin intern cu ceea ce se intimpla in jurul Republicii Moldova.
XS
SM
MD
LG