Linkuri accesibilitate

"Nu este în interesul poporului găgăuz să ia parte la isteria antiromână"


 Başcanul Mihail Formuzal
Başcanul Mihail Formuzal

Başcanul Mihail Formuzal respinge iniţiativa "anti-românizare" a unor deputaţi comunişti din Adunarea Populară de la Comrat

Dupa adresarea oficiala catre forul legislativ de la Comrat a bascanului Mihail Formuzal, Adunarea Populara a Gagauziei nu va face apel catre conducerea Republicii Moldova de a impiedica romanizarea limbii si a istoriei. Intr-un interviu acordat in exclusiviate pentru Europa Libera, guvernatorul Gagauziei a chemat deputatii din autonomie, sa nu intreprinda niciun fel de masuri si „sa nu accepte propunerea parlamentarilor comunisti care tind sa demonstreze staruinta si dorinta de a fi pe placul conducerii de la Chisinau.”

Mihail Furmuzal spune ca alesii locali nu ar trebui sa discute aceasta problema. Daca va fi luata decizia Adunarii Populare a Gagauziei, o anumita parte din populatia Republicii Moldova ar putea reactiona negativ fata de poporul gagauz: „Noi sintem un popor mic si sintem obligati sa ducem o politica foarte echilibrata si inteleapta. Nu trebui noi, gagauzii, sa spunem poporului moldovean cum sa-si numeasca limba si istoria. Noi trebuie sa demonstram exact acelasi respect fata de majoritatea titulara aratat fata de noi in 1994. Nu este in interesul poporului gagauz sa fie in avangarda isteriei antiromane sau oricarei alte isterii”.

Mihail Formuzal propune sa fie concentrate eforturile asupra problemelor consolidarii statutului autonomiei, precum si asupra solutionarii nenumaratelor probleme economice si sociale. In opinia liderului de la Comrat trebuie conjugate eforturile pentru depasirea situatiei de criza din economie. "Dar sa nu uitam si despre nevoia de democratizare a societatii. Daca institutiile democratice vor functiona conform standardelor europene, daca calitatea vietii va creste, problemele sensibile, precum ce limba vorbim si ce istorie trebuie sa invatam nu vor fi atat de politizate. Absolut nepotrivit sa abordam acum aceste dileme. Cu atat mai mult, aceste probleme nu trebuie sa fie abordate de catre, noi, gagauzii, care suntem o mica minoritate."

Un grup de deputati comunisti au propus APG dupa evenimentele din 7 aprilie „sa ia masuri” pentru impiedicarea romanizarii in domeniul limbii si istoriei, in special, in scolile din autonomie. Autorii adresarii fac referire la prima parte a articolului 13 din Constitutia Moldovei, care stabileste ca limba de stat a republicii este limba „moldoveneasca functionind pe baza grafiei latine” si cer ca in institutiile de invatamint din autonomie sa se predea nu limba romana, ci limba moldoveneasca. Bascanul UTA “Gagauz-Ieri”, Mihail Furmuzal califica acest gest, drept o provocare a deputatilor locali de catre autoritatile de la Chisinau.
XS
SM
MD
LG