Linkuri accesibilitate

Preşedintele pare să se fi resemnat cu realitatea "lacului rusesc"


Supoziţii asupra resorturilor recentelor declaraţii ale lui Traian Băsescu

Raportul diplomatic al ambasadorului Austriei la Bucuresti, in care sunt relatate si comentate pozitii de politica externa ale presedintelui Traian Basescu, continua si azi sa capteze presa – de aceasta data cu un accent pe relatia Romania-Rusia.

Romania libera incearca sa distinga din diversele reactii interne si internationale care vor fi fost resorturile declaratiilor lui Basescu, făcute saptamana trecuta, la un dejun de lucru cu ambasadorii din Uniunea Europeana la Bucuresti. O sinteza semnata de Andrei Luca Popescu cuprinde de pilda ipoteza ca intre Moscova si Bucuresti ar putea exista o secreta complicitate, altfel nu s-ar putea explica de ce expulzarea a doi diplomati ucraineni la Bucuresti, cu ceva timp in urma, a fost facuta publica direct de autoritati, iar expulzarea a trei diplomati rusi – numai indirect, la aceasta intalnire a sefului statului cu diplomatii straini.

Fostul ministru de externe liberal Teodor Melescanu, precum si Titus Corlatean, seful comisiei de politica externa din Senatul României sunt de parere ca la mijloc e mai degraba o scurgere de informatii din Ambasada Austriei. In legatura cu acelasi raport diplomatic, care a ajuns in presa prin intermediul agentiei NewsIN, Iulian Chifu, director la Centrul pentru Prevenirea Conflictelor, observa alt aspect: implicarea diplomaţiei austriece în campania electorală din România – aluzie la faptul că în raportul ambasadorului Austriei la Bucureşti figura şi informaţia că Emil Boc ar putea fi candidatul de rezervă al Partidului Democrat-Liberal la alegerile prezidenţiale din toamnă.

România liberă publică şi un editorial pornind de la raportul transmis la Viena şi în mai multe ambasade austriece. Intenţia autorului, Cristian Câmpeanu, nu e foarte clară, dar pare să fie aceea de a demonta acuzaţiile că preşedintele României ar servi, prin declaraţiile sale, interesele Rusiei împotriva Ucrainei şi chiar împotriva Uniunii Europene. Concluzia editorialistului este mai degrabă că “regiunea Mării Negre pare condamnată să rămână lac rusesc, iar preşedintele Băsescu pare să se fi resemnat cu acest deznodământ”.

Şi Gardianul continuă să detalieze conţinutul raportului. In acelasi grupaj figureaza insa si declaraţii recente ale lui Vladimir Voronin, referitoare la eventuale alegeri anticipate în Republica Moldova. De asemenea, precizări făcute apăsat de ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeană: Moscova se va implica mult mai mult în sprijinrea statelor cuprinse în Parteneriatul estic, mai ales că ajutorul european presupus de acest program european este “cam subţirel”.
XS
SM
MD
LG