Linkuri accesibilitate

Tensiunile cu Moldova pe agenda întrevederii Sarkozy - Băsescu


Preşedintele român îşi exprimă gratitudinea pentru susţinerea Franţei după evenimentele din Moldova

Presedintele Romaniei a discutat cu omologul sau francez nu doar despre problemele globale si comunitare, ci si despre relatiile Bucurestiului cu statele din est. Traian Basescu a apreciat la intilnirea pe care a avut-o la Paris cu Nicolas Sarkozy solidaritatea Frantei si a Parlamentului European fata de recentele evenimente din Republica Moldova, dar potrivit surselor din presa centrala, seful statului roman s-ar fi plins de faptul ca executivul comunitar nu s-a implicat suficient.

Cei doi sefi de stat au vorbit si despre necesitatea asigurarii energiei pentru Europa, iar Traian Basescu a subliniat si cu aceasta ocazie ca Rusia are vocatia de a se impune in fata vecinilor mai ales folosindu-se de pirghiile energetice. Nu este destul de clar care e proiectul presedintelui pentru viitorul relatiilor romano-ruse, fiindca pe de o parte exista complicitati intre cele doua tari, daca luam in considerare expulzarea tacita a celor trei functionari rusi in cazul scandalului de spionaj cu Ucraina. Si pe de alta parte aceste complicitati sint acoperite de discursul nemultumit al presedintelui roman.

In orice caz intre timp Mosocova a avertizat ca va ridica la summitul Rusia-Uniunea Europeana, chestiunea cetateniei pe care Romania o acorda cu prea multa usurinta moldovenilor, de aceea diplomatii autohtoni au incercat sa-si pregateasca apararea, inca de ieri, la intilnirea cu ministri de externe din Uniune. Secretarul de stat roman prezent la Bruxelles a explicat de ce Republica Moldova trebuie sa ramina pe agenda Uniunii, mai cu seama in perspectiva respectarii drepturilor omului si a consolidarii statului de drept. Diplomatul roman a mai spus in fata ministrilor de externe europeni ca Republica Moldova ar trebui sa renunte urgent la impunerea vizelor cetatenilor romani si sa revina la principiul bunei vecinatati si a parametrilor unui unui dialog normal si constructiv. Secretarul de stat Bogdan Mazuru clamat din nou ca "drumul Chişinăului spre Europa trece prin Bucureşti, aşa cum, de altfel, trece prin toate celelalte capitale europene".

Presedintele Traian Basescu a spus la sfirsitul saptaminii trecute ca a incercat sa dezghete relatiile cu Republica Moldova, dar ca Vladimir Voronin ar fi avut atitudini nesincere si ca cele doua state au facut pasi inapoi, desi Romania ramine cel mai mare partener comercial al statului de peste Prut.
XS
SM
MD
LG