Linkuri accesibilitate

Guvernul Greceanîi acuză România de revanşism


Guvernul Republicii Moldova a dat publicitaţii in aceasta dupa amiaza a declaratie de presa in care acuza Romania ca „ a lansat in repetate rînduri declaratii fara echivoc privind asimilarea inevitabila a Moldovei de catre Romania, imposibilitatea principială de soluţionare a problemei transnistrene şi, in mod corespunzător, despre reunirea Moldovei cu Romania, drept singura perspectivă europeană palpabilă pentru Republica Moldova”.

In declaratia guvernului Greceanii se critica ultima declaratie a presedintelui Romaniei Traian Basescu in care acesta afirma ca orice presedinte al Romaniei care ar semna acordul de frontiera cu Republica Moldova ar recunoaste legitimitatea pactului Ribbentrop Molotov. Guvernul de la Chisinau sustine ca Romania se raportează „la starile de spirit revansarde si relicte si la proiecte de pe timpul celui de-al doilea razboi mondial”.
Mai mult, in opinia guvernului de la Chisinau, Romania ar fi renuntat la politica unica a Uniunii Europene fata de Moldova, „ generind cu buna stiinta un nou focar de instabilitate regională în Europa”.

In exclusivitate pentru Europa Libera, ministrul moldovean de externe Andrei Stratan a spus ca atitudinea Romaniei s-a schimbat din avocat al Moldovei, in procuror si ca Uniunea Europeana trebuie sa se implice in rezolvarea divergentelor dintre Bucuresti si Chisinau:

"Ultimele mesaje deci au fost lansate anume de la Bucuresti, dat fiind ca Romania este intr-un club comun cu Uniunea Europeana, probabil ca aceste declaratii si aceste aprecieri ar merita sa fie discutate in cadrul unui consiliu al Uniunii Europene si in caz contrar, ramin inca mai multe semne de intrebare si de banuieli in ce priveste atitudinea reala a conducerii Romaniei vis a vis de Republica Moldova si intentiile care se urmaresc, odata cu zadarnicirea semnarii acestor doua documente: tratatul politic si la tratatul de frontiera. Practic se developeaza intr-adevar prin aceste expuneri atitudinea autoritatilor de la Bucuresti vis a vis de Republica Moldova. Schimbarea clasamentului acestui stat din avocat cum s-a mentionat pina acum, in procuror si vedem noi ca urmatoarea etapa deci ar putea sa fie in calificativul de judecator, de a da aprecieri si noi aceste aprecieri nu avem necesitate sa le primim si anume din aceste considerente am fi foarte interesati sa aflam care este pozitia autoritatilor Uniunii Europane".

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG