Linkuri accesibilitate

Într-o dimineață însorită micuța Miurvet, în vărsta de numai 12 ani din satul Kovacevo, a fost trimisă de mama după pîine și nu s-a mai întors acasă. În drum spre magazinul alimentar ea a fost oprită de un grup de bărbați și urcata într-o mașină. Peste o lună fetița a rămas gravidă. Părinții nu au avut încotro și au acceptat propunerea de căsătorie făcută de bărbatul care a violat-o. Acum, în vîrsta de numai 16 ani Miurvet este mama a doi copii.

Căsătoriile cu fete minore, oficiate de primarul satului cu populație de romi, au intrat abia acum în atenția procuraturii județene din Pazardjik. Oamenii din Kovacevo afirmă că în ultimii ani mai multe fete minore au fost luate din stradă și violate de viitorii lor soți ca să fie obținut mai ușor acordul părinților pentru casătoria dorită. Este vorbă de o monstruasă tradiție locală care încalcă mai multe legi și teoretic poate fi pedepsită cu pînă la 10 ani de închisoare. Pînă acum însă poliția și procuratura au închis ochii.

Familiile de romi din Kovacevo nu doresc să aștepte pînă cînd viitoarele neveste împlinesc vîrsta de 16 ani. Unele fete au fost furate chiar din curtea școlii primare. O fată dezvirginată nu mai are mari șanse în societatea de romi. De aceia acordul părinților pentru căsătoria forțată devine o simplă formalitate. Astfel de căsătorii sînt oficiate întăi la moschee după ritul musulman iar apoi confirmate de primar.

Cînd împlinesc vîrsta de 12 ani fetele din Kovacevo nu mai sînt lăsate singure în stradă. De teama căsătoriilor forțate ele sînt conduse și luate din școala de bărbații familiei.

Primarul Mahmud Salim afirmă că toate fetele din sat se căsătoresc din dragoste. După el, în loc să ancheteze astfel de căsătorii procuratura trebuie să acorde atenție numărului tot mai mare de nașteri și întreruperi de sarcină de către fete creștine care sînt chiar mai mici de mamele minore din Kovacevo.
XS
SM
MD
LG