Linkuri accesibilitate

Comunicat la sfîrşitul reuniunii Consiliului pentru Relaţii Externe UE

Normalizarea rapida a relatiilor cu Romania ar trebui sa fie una dintre prioritatile Chisinaului, se spune in comunicatul remis presei la finalul reuniunii Consiliului pentru Afaceri Generale si Relatii Externe a Uniunii Europene care a avut loc la Bruxelles.

Aflata pe agenda discutiilor dintre ministrii de externe ai celor 27 de state membre, criza politica actuala din Republica Moldova si eforturile Uniunii Europene de a stabiliza situatia vor fi analizate si in cadrul sumitului UE-RUSIA de saptamana viitoare de la Khabarovsk.

Revenind la dezbaterea de luni, trebuie spus ca ministrii de externe ai statelor membre au cerut partidului de guvernamant sa stabileasca un dialog cu cele de opozitie. Principalul scop al acestui dialog ar fi, potrivit Consiliului Uniunii Europene negocierea unei solutii viabile pentru criza politica de la Chisinau.

Pe de alta parte Consiliul Uniunii Europene si-a exprimat inca o data sprijinul pentru deschiderea unei anchete transparente in privinta violarilor drepturilor omului, munca desfasurata pana acum de Consiliul Europei pe aceasta tema primind şi luni mesajul de sustinere al Bruxelles-ului.

Cat priveste summitul UE-Rusia care va avea loc intre 21 si 22 Mai in localitatea rusa Khabarovsk acesta se va concentra pe criza economica si nevoia UE si a Rusiei de a-si coordona raspunsurile si mai ales de a evita sa adopte masuri protectioniste.

Mai mult decat atat Bruxellesul si Moscova vor aborda si o serie de chestiuni vitale cum sunt energia, investitiile, dar si negocierile noului acord cadru UE- Rusia.
XS
SM
MD
LG