Linkuri accesibilitate

Agenda întrevederii preşedintelui Obama cu premierul israelian Netanyahu


Preşedinele Barack Obama şi premierul Benjamin Netanyahu
Preşedinele Barack Obama şi premierul Benjamin Netanyahu

Ce se aşteaptă de la convorbirile de la Casa Albă?

Intre cei doi aliati exista neintelegeri. Cea mai importanta intrebare este daca liderul israelian va incepe printr-o concesie facuta administratiei americane, asumindu-si ca obiectiv coexistenta a doua state, Israel si Palestina. Pina acum, premierul israelian nu a agreat solutia crearii unui stat palestinian, cel putin ca obiectiv imediat.

In timp ce Obama doreste introducerea premizei celor doua state, ca axioma a negocierilor, Netanyahu are o alta prioritate: el vrea masuri impotriva amenintarii nucleare iraniene, considerata un pericol major pentru securitatea Iraelului. In privinta problemei palestiniene, primul ministru israelian vrea ca obiectivul sa fie negocierile in sine – cu aspectele lor politice, economice si de securitate, fara sa se stabileasca de la bun inceput unde trebuie acestea sa ajunga, adica la crearea unui nou stat.

Observatorii politici nu exclud posibilitatea unor tensiuni, in raporturile americano-israeliene pentru ca Barack Obama considera procesul de pace din Orientul Mijlociu, in parametrii propusi de el, o prioritate a administratiei sale, la inceput de drum. Partea israeliana crede ca fundatia relatiilor cu America este suficient de solida pentru ca rezista atunci cind exista neintelegeri.

Cei doi s-au mai intilnit si inainte de a prelua functiile pe care le au acum. In orice relatie, punctul de plecare, fie si cel personal, este extrem de important. In acest sens au circulat informatii ca Netanyahu ar fi dispus sa accepte solutia celor doua state, pentru a demara raporturile cu noul presedinte american sub bune auspicii. Nu este inca clar daca totusi nu ar fi o concesie prea mare, din perspectiva liderului israelian de centru-dreapta si coalitiei sale.

Palestinienii sustin ca nu vor sa negocieze cu guvernul israelian daca Netanyahu nu accepta premiza celor doua state. Casa Alba cere de asemenea guvernului de la Ierusalim sa nu actioneze pripit si unilateral impotriva Iranului. Recent, ministrul de externe israelian Avigdor Lieberman a cerut puterilor lumii sa intervina pentru a sista programul nuclear iranian, oferind si un termen: pina in luna august. Netanyahu nu s-a asociat acestui avertisment, dar exista temerea ca Israelul poate decide sa actioneze unilateral.
XS
SM
MD
LG