Linkuri accesibilitate

Procuratura interesată de cheltuielile primarului cu ocazia vizitei la Harvard


Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă

Culmea intimidării şi insolenţei statale: se solicită şi "argumentarea" spezelor

Pentru a fi mai convingator edilul capitalei Dorin Chirtoaca a citat din scrisoarea primita acum o saptamana de la procuratura municipala: ”Stimate domnule primar general, solicit informarea procuraturii municipiului Chisinau despre cheltuielile efectuate in legatura cu vizita recenta a D-stra in SUA, cu argumentarea acestora, mentionand totodata scopul si rezultatele vizitei.”

Procurorul interimar al municipiului Chisinau, Vitalie Apostu a confirmat existenta unei astfel de scrisori, dar neaga faptul ca ar fi cerut explicatii: "Nu am cerut noi nicio explicatie de la Chirtoaca".

Primarul de Chisinau considera ca prin aceste scrisori este intimidat de organele de drept: "Este vorba de intimidare, evident. Fiindca nu este in competenta procuraturii sa acumuleze asemenea informatii, decat daca la baza ar sta presupunerea dansilor ca s-a comis o infractiune de catre mine sau de catre oricine altcineva prin vizita in SUA. Cel mult guvernul s-ar putea interesa despre vizita mea in SUA. Pentru ca este un regulament care este si acesta abuziv, care prevede obligativitatea obtinerii unei aprobari prealabile din partea guvernului. Pentru primari, in cazul cand acestea doresc sa mearga undeva, in afara Moldovei. Dar spuneam ca si acest document este unul abuziv. In baza principiilor autonomiei locale, primarii au dreptul sa mearga acolo unde considera de cuviinta, in apararea intereselor membrilor comunitatii pe care o reprezinta.”

Totodata, Dorin Chirtoaca a declarat ca vizita sa in SUA a fost intreprinsa in contextul Programului Kokkalis pentru Europa Centrala si Sud-Est al Universitatii Harvard, cunoscut in lume pentru promovarea libertatii si a democratiei. Iar scopul e unul singur: “Pentru a informa partenerii nostrii din Vest, SUA, despre faptul ca in Republica Moldova nu mai exista democratie. Ca domina un regim totalitar, care a instaurat teroare si care utilizeaza banii Occidentului, ai UE si SUA, in scopuri contrare democratiei. Si am cerut americanilor sa faca uz de instrumentele internationale de drepturile omului pentru a opri degradarea situatiei din Republica Moldova in vederea readucerii statului nostrum in albia democratiei".

„Am informat organismele americane despre ororile care au avut loc in Moldova dupa alegeri. Am demonstrat prin probe foto, video, prin declaratii si scrisori ale celor care au avut de suferit, pentru a le spune celor care contribuie financiar destul de substantial la economia RM ca aici nu este democratie de tip nou, asa cum se declara la nivelul autoritatilor centrale, ci este dictatura si totalitarism, cu elemente nesemnificative de democratie. Este vorba despre braul pe care doreste sa-l refaca Federatia Rusa, ca zona tranzit dintre est si vest, din foste republici ale URSS”.

Pana a expedia raspuns procuraturii referitor la cine a suportat cheltuielile deplasarii in SUA, Dorin Chirtoaca a precizat pentru Europa Libera: ”Biletul tur-retur a fost achitat de catre Programul Kokkalis pentru Europa Centrala si Sud-Est al Universitatii Harvard.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG