Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: regrete tardive ale medicilor


O parabolă a trufiei moderne!

In Marea Britanie, o femeie de aproape 67 de ani va da nastere in curand unui copil, dupa ce a beneficiat de o insamantare artificiala pe care astazi pina si doctorii o regreta.

Mai precis, doctorul care a inventat practic insamantarea artificiala in vitro, Severino Antinori, incepe sa isi expuna astazi regretele in presa. O femeie de 67 de ani, scrie el, e prea batrana ca sa i se permita sa mai faca copii. Ratiunea este mai degraba sociala si morala, decat una medicala, spune el. Acest doctor, care a lansat respectivul tip de insamantare artificiala, spune astazi ca o femeie de 67 de ani vrea sa faca un copil –cum e cazul acestei englezoaice care a urmat un tratament si care o sa nasca luna viitoare- produce un efect amoral. “Din punct de vedere medical”, afirma savantul, “o femeie insamantata artificial poate, teoretic, sa dea nastere unui copil chiar si la varsta de 80 de ani”. Ceea ce este insa inacceptabil moral spune specialistul, este faptul ca peste cativa ani acea femeie va muri si ca va lasa copilul, inca foarte mic, cu trauma de a-si fi pierdut mama, pe langa faptul ca este un copil care nu a avut si nu va avea niciodata un tata.

Asa incat, nu sanatatea mamei este aici in joc, ci mai degraba sanatatea mintala a copilului, care in scoala primara va avea o mama mai batrana decat bunicile celor mai multi. Asta considera azi acel doctor, care a lansat un fel de fenomen Frankenstein… si intr-o zi, poate, precum in Frankenstein, toti acesti copii fara tata vor veni sa ii sune la usa… O parabola a trufiei moderne!…
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG