Linkuri accesibilitate

Convorbiri la Soci între premierul rus și omologul său turc


Astazi la Soci au loc convorbiri intre premierul Turciei, Regep Tayyp Erdogan cu omologul sau rus Vladimir Putin. Potrivit secretarului de presa al presedintiei ruse, pe agenda convorbirilor se află chestiuni energetice şi posibilitatea implicarii Rusiei in constructia unei centrale nucleare in Turcia.

Intilnirea cu premierul turc vine la o zi dupa ce compania rusa de gaz Gazprom a semnat cu companii din Italia, Grecia, Serbia şi Bulgaria acorduri pentru constructia coridorului energetic South Stream, care ar fi o alternativa la proiectul Nabucco, sustinut de Uniunea europeană şi de Statele Unite si care ar evita tranzitul gazelor prin Rusia. Coridorul South Stream ar evita tranzitarea gazelor rusesti prin Ucraina.

Turcia este un actor energetic esential in regiunea Marii Nagre pentru aceste proiecte energetice. Reamintim că in strategia de securitate nationala a Rusiei pina in 2020 aprobată in aceasta saptamina de presedintele Rusiei Dmitri Medvedeev, problemele energetice sint considerate a fi ele mai importante pentru perioada urmatoare.
XS
SM
MD
LG