Linkuri accesibilitate

Dezamăgit de patriotismul intermitent


Moldova -- Tania Radu, vice-director of Romanian Cultural Institute, 2009

H. R. Patapievici în revista 22

“Dezamagirea mea profunda este ca n-am putut sa reactionam intr-o maniera eficace fata de suferintele romanilor aflati sub cizma lui Voronin, ca nu avem o politica fata de Republica Moldova, ca patriotismul nostru este intermitent, ca nu ne cunoastem prietenii si ne lasam surprinsi de dusmani”, spune Horia Roman Patapievici in numarul 1001 al longevivei reviste 22.

Declaratia face parte dintr-un interviu consemnat de Andreea Pora, care se refera si la calitatea politicii externe a statului roman in clipa de fata. Patapievici observa ca Romania nu stie ce vrea in legatura cu Moldova: “O tratam ca Basarabia si scopul politicii noastre este reunificarea? Daca da, sa actionam in consecinta. Daca nu, si acceptam pe termen lung ideea existentei a doua state (romanesti), atunci pozitia fata de elementul romanesc din Republica Moldova va fi diferita”.

Mai multe comentarii din presa cotidiana discuta azi atmosfera campaniei pentru euroalegeri. In Evenimentul zilei, Rodica Culcer arata ca presiunea temelor de politica interna nu actioneaza doar in Romania, dovada agitatia forurilor europene de a creste cumva, prin politici de promovare de pilda, participarea la acest scrutin. Folosind date statistice comunicate public, Culcer avanseaza ideea ca numarul celor care vor vota pe 7 iunie se va inscrie in media de participare europeana, adica spre 30%.

Cu accente ceva mai sumbre priveste Teodor Baconschi, in Cotidianul, dezinteresul romanilor fata de votul pentru Parlamentul European. “Nu vom alege programe politice, scrie Baconschi. Vom merge pe mana unuia sau a altuia, stiind insa ca niciunul nu va fi suficient de fortos pentru a stabili singur directia. Ne vom multumi cu loteria unor numere de hipnoza colectiva”.
XS
SM
MD
LG