Linkuri accesibilitate

Securitatea cibernetică și administrația Obama


Consilieri ai presedintelui Barack Obama il sfatuiesc pe acesta sa creeze un nou post de coordonator cibernetic, aflat in subordinea Consiliului pentru Securitate Nationala. Alte voci din anturajul lui Obama cred ca noua pozitie ar trebui de asemenea subordonata Consiliului National Economic.

In ultimele saptamini, principalul consilier economic al presedintelui, Lawrence Summers si-a exprimat temerea ca noile masuri de protectie sa nu pericliteze cresterea economica. In aceste conditii, consilieri de la Casa Alba au convenit ca noul “tar” cibernetic sa se ocupe doar de chestiuni de securitate si nu de aspecte economice ale politicii administratiei in acest domeniu.

Aceste discutii sint concluzii ale unei analize interne a tuturor programelor guvernamentale, care au legatura cu spatiul cibernetic. Acum, pe baza recomandarilor primite, presedintele Obama are de luat decizii in acest domeniu. Atunci cind candida pentru Casa Alba, Barack Obama a anticipat ca va numi un consilier special in chestiuni cibernetice, care sa raporteze direct presedintelui.

Dar chestiunea autoritatii acordate noului post este una controversata. Apropierea de presedinte ar acorda noului consilier mai multa putere, in interiorul aparatului birocratic. De asemenea este avuta in vedere marimea noului birou si bugetul alocat ca si prerogativele in relatia cu institutii de stat si particulare.

Agentiile de informatii semnaleaza de-acum de o vreme ingrijorarea cu privire la capabilitatile piratilor cibernetici din tari cum sint China si Rusia, precum si la potentiale actiuni de piraterie cibernetica, sponsorizate de anumite state. Intr-un recent raport al Centrului pentru Studii Strategice si Internationale se arata ca terorismul cibernetic este o amenintare serioasa la adresa Statelor Unite.

Multe dintre recomandarile acelui raport sint acum puse in aplicare de administratia Obama. Fostul consilier pentru probleme de securitate in administratia Bush, Richard Clarke a spus ca esentiala va fi autoritatea celui numit si capacitatea lui de a influenta activitatile agentiilor guvernamentale.
XS
SM
MD
LG