Linkuri accesibilitate

Martin Scorsese: „Sinatra”


La 11 ani de la moarte, Frank Sinatra se întoarce pe marele ecran. Cântăreţul american considerat de mulţi drept cea mai fermecătoare voce masculină a secolului trecut va fi personajul principal al unui film nou, regizat de Martin Scorsese.

Filmul se va numi simplu „Sinatra” – asta se ştie cu siguranţă, dar multe alte detalii rămân necunoscute. De pildă, cine va fi actorul care-l va interpreta pe marele cântăreţ. Nu este secretomanie, ci lentoarea provocată mai ales de birocraţia drepturilor de autor pentru muzica lui Sinatra, pentru materialele biografice şi aşa mai departe. Autorul scenariului, Phil Alden Robinson, a declarat într-un interviu cu AP că şi-a petrecut anul trecut îngropat într-un munte de documente – cam 30.000 de pagini. Iar negocierile dintre casa de filme şi compania de muzică, pentru drepturile de autor asupra cântecelor lui Sinatra, au durat nu mai puţin de doi ani.

Familia lui Sinatra s-a arătat încântată de faptul că filmul va fi regizat de Martin Scorsese. Fiica lui Sinatra, Tina, s-a declarat sigură că Scorsese va face un portret „adevărat, pasionant şi agreabil” al tatălui ei.

Sinatra este considerat de revista „Rolling Stones”, specializată în pop şi rock, drept „cel mai mare cântăreţ de muzică pop al secolului XX”.
„Rolling Stones” a mai scris că stilul liber de interpretare al lui Sinatra a deschis calea pentru muzica rock şi că prin combinaţia de duritate aparentă şi de romantism, el a devenit primul idol pop autentic din istorie.

Fanii lui Sinatra aşteaptă probabil cu interes să vadă dacă şi cum vor fi reflectate în filmul lui Scorsese controversele politice legate de marele cântăreţ. Presa americană a scris mult despre legăturile lui cu Mafia, care l-au pus timp de patru decenii sub urmărirea poliţiei federale americane, FBI. În anii 50, a fost urmărit şi pentru posibile legături comuniste, dar cercetările FBI n-au dus nicăieri.

Iar pentru cinefilii interesaţi de viaţa amoroasă a vedetelor, filmul lui Scorsese promite multe, căci „ochi albaştri”, cum i se spunea lui Sinatra pe vremuri, a iubit mult, şi-a fost iubit.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG