Linkuri accesibilitate

Presa de vineri


și embargoul rus la adresa transportatorilor auto de mărfuri

Moscova impune Chisinaului un nou embargou, titreaza saptaminalul Flux. Incepind de astazi, transportatorii auto de marfuri din Republica Moldova vor putea tranzita teritoriul Federatiei Ruse exclusiv in baza unor autorizatii eliberate de Conferinta Europeana a Ministrilor Transporturilor. Vladimir Florea, presedintele Asociatiei Internationale a Transportatorilor din Moldova, sustine ca decizia Moscovei va stopa aproximativ 70 la suta din transporturile internationale de marfa, ceea ce in conditiile actualei crize economice va insemna falimentarea acestei ramure a economiei moldovene. Moscova a anuntat introducerea restrictiilor pe 23 aprilie, invocind multiple cazuri de falsificare a autorizatiilor de transport de catre companiile din Republica Moldova. In replica, Agentia Transporturi de la Chisinau afirma ca falsificarile invocate de partea rusa s-au produs in anii 2007-2008 si ca autoritatile au luat masuri, asa incit anul acesta nu s-a atestat nici un caz de falsificare a autorizatiilor. In aceasta disputa s-a implicat Forul international pentru transporturi, la initiativa caruia astazi la Moscova ar urma sa aiba loc negocieri trilaterale.

Tot in Flux puteti citi intre altele despre „Rocada din culmile puterii”, despre leul care se face tot mai mic si admiterea in institutiile de invatamint superior.

Ziarul Timpul scrie ca autoritatile de la Comrat s-ar pregati sa ceara conducerii de la Chisinau retragerea manualelor de limba romana si istorie a romanilor din scolile autonomiei gagauze, pe motiv ca acestea ar fi educat o educat o generatie de tineri in spirit anti-moldovenesc. O dovada in acest sens ar fi evenimentele din 7 aprilie, asa s-ar spune intr-un proiect de declaratie al adunarii populare de la Comrat la care face referinta ziarul Timpul. Publicatia califica pretinsele intentii ale Comratului drept un joc extrem de periculos care va scinda si mai mult societatea, si de pe urma caruia va trage foloase doar puterea comunista.

Reporterii ziarului Timpul raspund si mai multor intrebari ale cititorilor despre noile amenzi majorate ce vor intra in vigoare pe 31 mai odata cu noul cod al contraventiilor, in particular despre amenzile prevazute pentru soferi, dar si pietoni sau despre noile reguli de trecere a frontierei cu Ucraina, care deocamdata asteapta sa intre in vigoare, la o data necunoscuta.
XS
SM
MD
LG