Linkuri accesibilitate

“Gestionarea pieţei muncii şi reîntoarcerea migranţilor”


Fonduri europene pentru reintegrarea economică a migranţilor

Autorităţile moldoveneşti nu au estimat deocamdată nici câţi migranţi au făcut până acum cale întoarsă drept urmare a crizei globale, şi cu atât mai puţin câţi ar putea s-o facă până la sfârşitul acestui an. Vice-ministrul în exerciţiu al economiei şi comerţului, Sergiu Sainciuc afirmă totuşi că, potrivit datelor serviciilor consulare moldoveneşti, săptămânal, între 120 şi 130 de cetăţeni moldoveni solicită titluri de călătorie pentru revenirea acasă. Pe de altă parte, creşterea alarmantă a şomajului, cu 55 la sută în primul trimestru, şi criza acută de locuri de muncă arată toate cât de dificil ar fi un efort de reintegrare economică a foştilor migranţi.

Vice-ministrul Sainciuc este însă optimist: Noi ne aşteptăm că înşişi migranţii să creeze noi locuri de muncă –cu experienţa pe care au acumulat-o, plus asistenţa din partea statului, plus capital iniţial – se pot crea afaceri.

Tudor Meşină, primarul satului Ruseştii Noi, Ialoveni, de unde în ultimii ani în jur de 200 de săteni au plecat în Rusia la muncă, iar alţii vreo 60 - în ţările din Uniunea Europeană, nu împărtăşeşte nici pe departe optimismul demnitarului de la Ministerul economiei: "Dacă ei se întorc, n-au ce face aici. Anul trecut a început să funcţioneze o moară – avea utilaj performat şi 20 de angajaţi. Astăzi este închisă. Îi întreb de ce nu lucrează - ei zic că nu e rentabil. Erau câteva gospodării agricole – sunt şi ele la pământ. Depozitele sunt pline cu roada anului trecut – n-au ce face cu ea. A fost o încecare de creare a unei ferme – s-a stopat şi aceasta".

Totuşi, ne spune Tudor Meşină, goniţi de efectele crizei unii dintre foştii furnizori de remitenţe au revenit în ultimele luni acasă. Nici unul dintre ei nu s-a aventurat însă să-şi deschidă vreo afacere, remarcă primarul de la Ruseştii Noi: "Cei mai mulţi stau acasă. Unii însă, care au lucrat în construcţii, şi-au găsit pe aici de lucru. Cei mai mulţi se ocupă totuşi cu cumpără-vinde. La piaţa central din Chişinău, fiecare al doilea precupeţ este din Ruseştii Noi".

Experţii suedezi care au prezentat astăzi la Chişinău programul “Gestionarea pieţei muncii şi reîntoarcerea migranţilor” au promis însă să sprijine guvernul în efortul de a-i atrage pe migranţi înapoi în ţară. Ei cred că aceasta se poate face pe câteva căi - extinderea capacităţilor de angajare ale oficiilor pentru şomeri, corelarea exactă dintre cerere şi ofertă pe piaţa muncii, dar şi extinderea oportunităţilor în mediul de afaceri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG