Linkuri accesibilitate

"O mamă ca anexă a lui Vladimir Voronin"


Moldova -- Tania Radu, vice-director of Romanian Cultural Institute, 2009
Moldova -- Tania Radu, vice-director of Romanian Cultural Institute, 2009

Ziarele centrale de la Bucureşti analizează rotirea de cadre de la Chişinău

Dupa nominalizarea Zinaidei Greceanii pentru functia de presedinte al Republicii Moldova, in numele Partidului Comunistilor, Romania libera publica reactii ale analistilor politici. Unul dintre cei citati in grupajul intitulat interogativ “Un nou presedinte moldovean anti Romania? este Armand Gosu. El sustine ca Greceanii se va comporta ca o anexa a lui Vladimir Voronin, care ramane liderul real al tarii, desi nu mai ocupa decat functia de presedinte al parlamentului. Cu toate acestea, arata Gosu, Voronin s-ar putea sa nu doreasca sa devina prizonierul Rusiei si, din acets motiv, o sa incerce sa dinamizeze relatia cu Bruxelles-ul. In aceste conditii, orice “zgomot de fond din partea Bucurestiului “il deranjeaza pe oficialul moldovean.

Pe Zinaida Greceanii, Horia Ghibutiu o numeste ironic in editorialul sau din Evenimentul zilei “o mama pentru nefericita Moldova”. Nominalizarea ei este, “o alta veste de rasu-plansu venita din Basarabia” avand in vedere ca in timpul manifestatiilor anticomuniste de luna trecuta, ea le cerea moldovenilor sa-si tina copiii acasa, ca sa nu fie “jertfe umane”. Chiar daca a fi moldovean pare sa fi ajuns o vorba de ocara (aluzie la recenta apostrofare a unui conational de catre presedintele Ukrainei Viktor Iuscenko: "te misti ca un moldovean"), jurnalistul de la Evenimentul zilei ii linisteste pe basarabeni: “De ocara e doar regimul mincinos care a ramas la putere intr-o tara pe care comunistii nu stiu nici cum s-o conduca, nici spre ce s-o indrepte, ci doar s-o tina pe primul loc in topul nefericirii.”

Cotidianul se opreste mai ales la ipotezele care circula pe scena politica din Moldova: ca Partidul comunistilor ar detine deja cateva voturi din partea opozitiei in favoarea candidatei sale la presedintie, ca printre tradatori s-ar putea afla afaceristul Veaceslav Platon, deputat al Aliantei Moldova Noastra. Ba chiar ca Zinaida Greceanii s-ar putea retrage din functia suprema in stat dupa numai cateva luni, perntru a-i lasa locul lui Vladimir Voronin.

In sfarsit, Ziua consemneaza evenimentele sub titlul Rotirea cadrelor la Chisinau si acorda atentie unei posibile explicatii pentru propunerea lui Greceanii: ea nu este membru al Partidului Comunistilor, ceea ce ar incerca sa fie prezentat ca optiune pentru un independent.
XS
SM
MD
LG