Linkuri accesibilitate

Ucraina și turneul final al campionatul european de fotbal


Michel Platini la București
Michel Platini la București
Într-o vreme de criză economică şi de veşnice certuri politice, ucrainienii aveau o mică bucurie: că peste câţiva ani vor găzdui, împreună cu vecinii polonezi, turneul final al campionatului european de fotbal. Numai că există semale că Ucraina s-a înhămat la un car prea greu pentru ea.

Miercuri, la Bucureşti, preşedintele UEFA Michel Platini a spus că este foarte dezamăgit de felul cum merg pregătirile Ucrainei pentru găzduirea campionatului european de fotbal din 2012.

Când a acceptat ca Euro 2012 să aibă loc în Polonia şi Ucraina, UEFA ar fi dorit ca meciurile să se joace în patru oraşe poloneze şi patru ucrainiene. Fifty-fifty. Numai că în vreme ce Polonia, de bine de rău, s-a ţinut de cuvânt cu modernizarea stadioanelor, Ucraina a cam tras de timp. Miercuri, şeful UEFA a spus că dacă nu se va putea altfel, turneul se va juca în patru oraşe poloneze şi două din Ucraina. În Polonia sunt sigure Vraşovia, Gdansk, Wroclaw şi Poznan. În Ucraina, însă, deocamdată numai Kievul are şanse să se afle în prim-plan la Euro 2012. Dar şi capitalei ucrainiene UEFA i-a dat un ultimatum, să pună în sfârşit la punct stadionul olimpic, infrastructura şi hotelurile, ca să fie gata la timp de marea competiţie.

Celelalte trei oraşe din Ucraina care vor să găzduiască meciuri sunt Lvov, Doneţk şi Kharkiv. Ieri, UEFA le-a dat răgaz până la 30 noiembrie ca s-o convingă că se pun serios pe treabă. Preşedintele Federaţiei Ucrainiene de Fotbal, Grigori Surkis, a salutat declaraţia lui Platini, pentru că se temea de mustrări şi mai aspre. Potrivit Reuters, Surkis a spus că de vină pentru întârzierea pregătirilor Ucrainei este criza economică, dar s-a arătat optimist, spunînd că până la urmă toate cele patru oraşe din ţara sa vor fi în stare să găzduiască meciuri la Euro 2012.

În celalaltă ţară organizatoare, în Polonia, şeful federaţiei de fotbal, Grzegorz Lato, s-a declarat solidar cu ucrainienii şi a spus că le ţine pumnii.
„Polonezii şi ucrainienii sunt pentru o soluţie egală, adică patru oraşe în fiecare ţară. Suntem o echipă, iar acesta fotbalul este un sport de echipă”, a spus oficialul polonez.

Moda organizării în tandem a turneelor finale la fotbal, fie ele europene sau mondiale, pare să fie din ce în ce mai populară. Au fost mondiale în Japonia şi Coreea de Sud, Belgia şi Olanda au găzduit împreună campionatul european, la fel ca anul trecut Austria şi Elveţia. Noutatea lui Euro 2012 va fi că ambele ţări organizatoare sunt foste ţări comuniste, în tranziţie. Iar unii se tem că mesajul politic frumos al acestei premiere, adică Europa fotbalistică unită, ar putea fi umbrit de problemele specifice tranziţiei post-comuniste.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG