Linkuri accesibilitate

Protestul Ligii Naţionale a Asociaţiilor de Primari şi a Asociaţiei "Pro-Europa"


Plan de luptă contra "optimizării" bugetelor locale impuse de centru

Un grup de primari şi şefi de raioane, asociaţi în Liga Naţională a Asociaţiilor de Primari şi Asociaţia Preşedinţilor de Raioane "Pro-Europa", au anunţat astăzi că nu au de gînd să accepte aşa uşor ciopârţirea cu 20 la sută a bugetelor locale venită de la centru. Într-un aşa zis “plan de luptă” făcut public de aleşii locali se spune că aceştia vor încerca să convingă autorităţile să găsească alte rezerve pentru compensarea crizei de bani publici care se anunţă sau să negocieze o reducere mai mică a bugetelor locale şi gândită în funcţie de specificul fiecărei localităţi, iar dacă nu vor reuşi, vor da Ministerul Finanţelor în judecată.

Deşi scrisorile Ministerului de Finanţe adresate unităţilor administrative poartă caracter de recomandare, cele două organizaţii care şi-au trimis aleşii locali în faţa jurnaliştilor anunţă că transferurile de la centru deja au încetat să mai vină. Vom aminti că scrisorile expediate în teritoriu la o săptămână de la alegeri îi avertizau pe primari şi şefi de raioane că nu vor primi a cincea parte din banii programati pentru acest an bugetar şi li se solicită să optimizeze la maximum cheltuielile.

Preşedintele raionului Cahul, Gheorghe Vasilache: "Nu am primit 21 de milioane. Nu vom putea plăti salarii şi deja de două luni nu transferăm satelor nici un ban pentru întreţinerea teritoriului.

Primarul satului Manta, Cahul, Ion Neagu: Am făcut deja toate calculele şi putem spune cu certitudine că vor fi afectate şi salariile.

Şi Tudor Meşină, primarul de la Ruseştii Noi, Ialoveni: Am calculat tot – rămânem şi fără hrana copiilor, şi fără energie electrică în edificii, şi mai intrăm cu 5-7 procente peste fondul de salarizare.

Aleşii locali au mai spus că sunt de acord să suporte consecinţele crizei, dar le sugerează şi autorităţilor centrale să-şi asume o parte din lipsuri. Din nou Gheorghe Vasilache: Şi la nivel central să vedem ce se mai poate de redus. Sunt foarte multe ministere, care nu aduc nici un folos. Poate renunţăm la acestea.

Pentru că printre aleşii care şi-au spus nemulţumirea nu a fost de văzut nici unul aparţinând partidului comuniştilor, ce controlează în jur de jumătate dintre structurile administrative raionale şi săteşti, l-am căutat la telefon pe Simion Guţu, preşedinte comunist al raionului Edineţ, ca să-l întrebăm dacă va putea face faţă optimizărilor cerute de la centru.

Simion Guţu: Un pic de economie se poate de făcut. Dar nu în măsura în care ni se cere. 20 la sută ar însemna 15 milioane pentru raionul nostru. În jur de 5-7 procente s-ar mai putea, dar nu mai mult. Mă gândesc că vin timpuri grele.

Solicitat de noi, ministrul în exerciţiu al administraţiei publice locale, Valentin Guznac, ne-a spus că nu împărtăşeşte îngrijorările administraţiilor locale: Dacă noi, la minister, am reuşit să reducem cheltuielile pentru benzină, pentru birotică, pentru alte lucruri, ei de ce n-ar face acelaşi lucru. Din păcate, unii preşedinţi de raioane încearcă să politizeze şi această problemă în situaţie de criză acută...

Aleşii locali care fac parte din cele două organizaţii - Liga Naţională a Asociaţiilor de Primari şi Asociaţia Preşedinţilor de Raioane "Pro-Europa" – s-au declarat hotărâţi să apeleze la justiţie în cazul în care nu vor fi auziţi, chemând în judecată, spre exemplu, ministerul finanţelor, pentru neonorarea transferurilor prevăzute în legea bugetară.

L-am întrebat pe expertul de la IDIS Viitorul, Victor Popa, ce şanse de succes ar putea avea asemenea demersuri.
Victor Popa: Nici una. Ce să ataci? O recomandare? S-ar putea sesiza Congresul Puterilor Locale şi regionale. Dar atunci când economia statului începe a crăpa, n-ai cu ce plăti salarii...o reducere de transferuri nu mai este privită cu ochi atât de răi.
Victor Popa mai spune că problema n-ar fi fost atât de gravă dacă în Moldova ar exista autonomie financiară locală, dar aşa, spune eufemistic expertul, toate pietrele vor zbura, ca de obicei, în grădina autorităţilor publice locale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG