Linkuri accesibilitate

2009 - Liderii opoziţiei liberale resping orice candidatură comunistă


„În niciun caz nu vom intra în cîrdăşie cu comuniştii".

Partidul Comunistilor va inainta candidatura Zinaidei Grecianai la functia de sef al statului. Despre aceasta a anuntat presedintele Parlamentului, Vladimir Voronin, imediat dupa plenara PCRM. „Daca nu mai voteaza si aceasta candidatura, atunci nu mai stiu ce mai vrea opozitia noastra moldoveneasca”, a declarat Vladimir Voronin.

Liderii opozitiei parlamentare resping orice candidatura propusa de comunisti. Presedintele PLDM Vlad Filat: „Zinaida Greceanai, cat a fost prim-ministru, a executat „fara cricnire" orice indicatie care a venit din partea lui Voronin. Fie arestarea ilegala a manifestantilor, fie torturarea lor, fie actiunile declarate, ca de exemplu, „deschiderea focului" asupra manifestantilor la proteste pasnice. Am pus accent pe aceste decizii ale guvernului Greceanai, pentru a demonstra cat de docile a fost Cabinetul de Ministri, condus de Greceanai. Daca lui Voronin ii place foarte tare aceasta candidatura, PLDM-ului ii displace foarte tare.”

Liderul AMN, Serafim Urechean: „Zinaida Greceanai va fi foarte ascultatoare. La prima aratare din deget va alerga in fata lui Voronin. Odata cu numire ei in Moldova nu se va schimba absolut nimic. Ramane aceeasi dictatura.”

Presedintele PL, Mihai Ghimpu: „Voronin pune o doamna ca Greceanai ca sa fie cuminte, ascultatoare si devotata. Dar oricine, care ar fi presedinte sa nu-si faca iluzii. Pentru ca o sa conduca Voronin. El a trecut din cladirea presedintiei in cea a legislativului. Are toate parghiile sa conduca si in continuare. Pentru ca Moldova e o republica parlamentara”.

Pentru alegerea sefului statului, comunistii mai au nevoie de un vot. Opozitia continua sa declare ca nu va oferi acest vot comunistilor. Vlad Filat, presedintele PLDM: „Nu vom inainta candidaturi si nu vom participa la votarea presedintelui tarii.”

Liderul AMN, Serafim Urecheanu: „In niciun caz nu vom intra in cardasie cu comunistii. „Lupul paru isi schimba, iar naravul, ba. AMN ramane pe aceeasi pozitie. Alegeri anticipate.”

Presedintele PL, Mihai Ghimpu: „Noi, opozitia parlamentara. dispunem de un vot contra guvernarii comuniste. Si nu pentru a ajuta sa se mentina la putere guvernarea lui Voronin.”

Legea stabileste ca in cazul in care seful statului nu poate fi ales dupa doua incercari, atunci Parlamentul este dizolvat si sunt organizate alegeri anticipate.

Speakerul Vladimir Voronin si-a exprimat speranta ca Marian Lupu va fi numit seful Cabinetului de Ministri. Atributia de a numi prim-ministrul ii apartine sefului statului. Candidatura urmeaza a fi aprobata si de Parlament.

Opozitie considera ca in asa fel Voronin il sacrifica pe Marian Lupu. Serafim Urechean: „Ce oare, Lupu nu intelege acest lucru? Ca mai mult de doua-trei luni nu o va duce in calitate de premier.”

Mihai Ghimpu: „Pe Lupu, prim-ministru, daca nu va fi ascultator, oricand il pot demite, fiindca au majoritatea in parlament.”

Vlad Filat: „Cu certitudine, il sacrifica pe Lupu. Chiar in cazul alegerilor anticipate va fi un guvern de sacrificiu, tinand cont de situatia economica. Pana acum Greceanai nu a vazut criza care demult a afectat Moldova. Urmatorul guvern ar trebui sa administreze ceea ce nu a sesizat Greceanai si guvernul sau.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG