Linkuri accesibilitate

Cannes: Festivalul Filmului la a 62-a ediție


Scenă din "Up"
Filmul care deschide noua ediţie a festivalului de la Cannes este o comedie animată în 3D - adică în trei dimensiuni, cu titlul „Up”. Prima vizionare şi ceremonia inaugurală vor fi urmate de 12 zile de proiecţii, de interviuri şi de petreceri.


Brad Pitt este aşteptat la Cannes cu filmul lui Quentin Tarantino, „Inglourious Basterds” – o dramă din al doilea război mondial care concurează în competiţia principală de la Cannes cu alte 19 pelicule, pentru marele trofeu, Palme d’Or, care se va decerna în ultima zi, la 24 mai.

În concursul principal se află mai mulţi veterani ai cinematografiei, în frunte cu spaniolul Pedro Almodovar. El vine la Cannes cu filmul „Abrazos Rotos” – „Îmbrăţişări rupte”, în care o vom revedea pe Penelope Cruz. Regizorul danez Lars von Trier propune un film de groază numit de-a dreptul „Antihrist”. Iar regizoarea Jane Campion, cunoscută mai ales pentru pelicula „Pianul”, din 1993, aduce pe riviera franceză filmul „Bright Star”, „Stea strălucitoare”, despre o poveste de dragoste a poetului englez John Keats, din secolul al XIX-lea.

Foarte aşteptat la Cannes este regizorul chinez Lou Ye, care vine cu un film turnat „la negru”, cum se spune, pentru că în ţara lui natală regizorul are o interdicţie de cinci ani, pentru un film mai vechi, controversat. Pelicula „Primăvară veşnică”, despre un triunghi amoros, a fost filmată cu o cameră mobilă şi cu numai trei actori, în timp de numai două luni.

Președintele Festivalului de la Cannes, Gilles Jacob și directorul artistic Thierry Fremaux
În afara competiţiei principale la Cannes sute de filme vor fi proiectate, şi foarte multe filme vor fi vândute pe cea mai prestigioasă „piaţă cinematografică” a Europei.

Şi să mai notăm o întoarcere la Cannes a marelui învingător de acum doi ani, regizorul român Cristian Mungiu, care de data asta este prezent în secţiunea pentru talente în devenire, nu în concursul principal, cu filmul „Amintiri din epoca de aur”. „Epoca de aur” este, desigur, epoca lui Nicolae Ceauşescu, iar filmul este de fapt o operă cu cinci autori. Mai precis, o serie de şase scurt-metraje. Două sunt regizate de Mungiu, iar celelalte patru, de Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Ioana Uricariu.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG