Linkuri accesibilitate

Suveranul pontif vizitează Cisiordania


În oraşul Betleem, locul naşterii lui Isus Cristos, Papa a fost întâmpinat de preşedintele autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas, cu care a avut o întrevedere. Suveranul Pontif a făcut o declaraţie fermă în favoarea unui stat palestinian independent și a exprimat viziunea Vaticanului în chestiunea palestiniană fără ocolişuri.

„Vaticanul, a spus Suveranul Pontif, sprijină dreptul palestinienilor la un stat suveran, în ţara strămoşilor lor, la un stat sigur şi în relaţii paşnice cu vecinii, între graniţe recunoscute pe plan internaţional.”

Pe de altă parte, Papa a făcut apel la tinerii palestineni să reziste tentaţiei de a folosi violenţa pentru atingerea unor ţeluri politice. El şi-a exprimat „compasiunea profundă” pentru victimele campaniei militare israeliene din Gaza, spunînd că le invocă adesea în rugăciunile sale. Asemenea remarci, scrie corespondentul Europei Libere Breffni O’Rourke, i-ar putea irita şi mai mult pe israelieni. Mulţi dintre ei se plâng oricum că Suveranul Pontif, născut în Germania, nu este imparţial în chestiunea Orientului Mijlociu. Iar vizita Papei în regiune, anunţată iniţial ca o călătorie “pur spirituală”, s-a transformat deja într-o afacere politică.

Discursul rostit de Papă luni la Memorialul Holocaustului, Yad Vashem, a fost prost primit de presa israeliană, care l-a caracterizat drept “rece” şi lipsit de orice emoţie. Speakerul parlamentului israelian, Reuben Rivin, a mers şi mai departe, spunînd că Papa este “unul dintre ei”. O aluzie străvezie la faptul că în tinereţe, Papa a fost membru în Hitlerjugend, organizaţia de tineret a naziştilor, şi a luat parte ca soldat german la al doilea război mondial.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Frederico Lombardi, a sărit în ajutorul Papei, spunînd că nu a făcut parte din Hitlerjugend şi nu a crezut niciodată în ideologia nazistă. Lombardi a mai spus că multe din comentariile apărute în presa israeliană sunt “mincinoase”.
Dar când ziariştii i-au spus lui Lombardi că Papa însuşi a recunoscut că a fost în Hitlerjugend, purtătorul de cuvânt a trebuit să-şi retragă propria declaraţie.

Turneul papal, care se pare că a complicat şi mai mult relaţiile dintre Israel şi Vatican, se apropie de sfârşit. Joi, Papa Benedict va ţine o slujbă la Nazaret, locul unde a copilărit Isus, iar vineri se va întoarce la Roma.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG