Linkuri accesibilitate

Despre cei 8000 de șoferi aghesmuiți...

Aflu că numai anul trecut 8000 de persoane au fost trase la răspundere administrativă pentru conducerea vehiculelor în stare de ebrietate. Raportată la dimensiunile ţării şi la populaţia ei, cifra asta mi se pare de-a dreptul ameninţătoare. Gîndiţi-vă numai: 8000 de şoferi aghesmuiţi amendaţi pe parcursul unui an.

În spaţiul acesta ciudat-miraculos oamenii nu prea obişnuiesc să se gîndească la pericolele care le pot curma viaţa într-o clipită, cu toată că motivul efemerităţii existenţei umane e unul principal în folclorul autohton. Neglijenţa ostentativă, inconştienţa crasă ne caracterizează prin definiţie. Starea de spirit generalizată poate fi redusă la rusescul “avosi pronesiot”. Se mizează pe noroc, pe bunăvoinţa sorţii, nu pe responsabilitatea personală.“Las’ că va fi bine!” zice cetăţeanul turmentat-aghesmuit şi urcă în automobil fără nici o ezitare. Şi dacă el nu e preocupat deloc de viaţa sa, de ce ar trebui să-i pese de vieţile altora? De aceea, o sumedenie de indivizi beţi conduc maşinile în stare de ebrietate şi distrug destine umane.

Mai există însă, în opinia mea, un amănunt care alimentează neglijenţa şoferilor. Nu cumva amenzile sînt pentru unii ridicol de mici? Şi nu cumva există sentimentul că “te poţi înţelege” cu unii poliţişti, chiar dacă eşti beat criţă? Opt mii de şoferi aghesmuiţi au fost traşi la răspundere administrativă în 2008. Dar n-au fost oare şi şoferi chercheliţi care nu au încăput în această statistică?

Nu cred însă că “răspunderea administrativă” e o mare problemă pentru miile de şoferi beţi. Mulţi dintre ei vor reveni peste o vreme pe şoselele patriei, fără să renunţe la pasiunea pentru alcool. De aceea, atîta timp cît conducerea maşinii în stare de ebrietate nu va fi contracarată cu fermitate, şofatul va fi aici o prelungire a chefului.
XS
SM
MD
LG