Linkuri accesibilitate

Pădurarii îl votează pe principalul Vînător al țării...


despre alegerea președintelui Parlamentului

Ziarele de azi ne oferă bineînţeles diferite detalii despre alegerea de ieri a preşedintelui, cel mai mult spaţiu acordă acestui eveniment, se pare, Moldova Suverană, care publică integral discursul rostit de Vladimir Voronin după alegerea sa în funcţia de preşedinte al Parlamentului. Voronin se pronunţă din nou împotriva unor eventuale alegeri anticipate, spunând că acestea vor împovăra şi mai mult bugetul pe timp de criză şi spune, potrivit ziarului, că majoritatea comunistă va propune şi va forma un nou guvern chiar daca vom avea anticipate spre toamnă.

A propos de criză, în ziarul de limba rusă “Argumentî i factî” găsim, de exemplu, un material despre îngrijorările comercianţilor ale căror vânzări scad, dar şi sfaturi de la întreprinzători mai ingenioşi şi optimişt cum s-ar putea depăşi criza: ei sunt sfătuiţi să lucreze fără intermediari şi să găsească mărfuri ieftine, de exemplu, în China.

În Timpul de dimineaţă găsim de asemenea un reportaj de la şedinţa de ieri a Parlamentului. Într-un alt articol Constantin Tănase face primele contrapuneri dintre promisiunile electorale şi acţiunile postelectorale ale unor deputaţi. Mai exact, este vorba de parlamentarul ales pe listele comuniştilor Abatol Popuşoi, director la întreprinderea de Stat “Moldsilva”: “Jupânul Popuşoi, mai-marele peste păduri şi codri, tot el şi organizatorul principal al vânătorilor domneşti, le-a promis pădurarilor că, dacă îl votează pe principalul Vânător al ţării, vor primi salarii majorate cu tocmai 50 la sută! Asta pe lângă ceea ce mai ciugulesc ei din vânzările de ramuri de tei care-şi scutură floarea peste sărăcia lor. Iată însă că după ce i-a băgat pe mulţi în partid şi l-au votat pe Şefu’, recent jupânul Popuşoi i-a anunţat solemn pe pădurari că peste fondul forestier naţional vine criza imperialistă şi că pentru a-l salva de la piere, vor fi reduse cu 50 la sută cadrele de pădurari şi tot cu 50 la sută - salariile acestora! Acum cică pădurile şi codrii bătrânei Moldove răsună de înjurături alese la adresa jupânului Popuşoi şi a celui pe care l-au ales pe 5 aprilie”.

În acelaşi ziar, Timpul de dimineaţă, mi-a atras atenţia un articol al Nataliei Hadârcă despre maniera netransparentă în care, înţeleg că se repartizează licenţele pentru dreptul de administrare a rutelor de microbuze în municipiul Chişinău - în şedinţe cu uşile închise, conform unui regulament votat de o parte din consilieri şi atacat în instanţă de primar.

Tot aici, în Timpul de dimineaţă, mai găsim detalii de la alegerea noului preşedinte al Uniunii teatrale şi primele declaraţii ale preşedintelui ales, Alexandru Grecu, care îşi propune în primul rind să reformeze UNITEM-ul .
XS
SM
MD
LG