Linkuri accesibilitate

„Lipsește un coagulant pentru reluarea dialogului”


Interviu cu analistul politic Igor Munteanu.

Aşadar, deputaţii comunişti au ales ieri fără nici o dificultate conducerea noului Parlament. Speaker a devenit, precum se anunţase, Vladimir Voronin, care va cumula şi funcţia de preşedinte al ţării pînă va fi ales un alt conducător. Fotoliul de prim-vicepreşedinte i-a revenit lui Vladimir Ţurcan, iar vicepreşedinte e Grigore Petrenco. Încă o funcţie de vicespeaker al Legislativului i-a fost oferită de majoritatea comunistă, opoziţiei, care a refuzat-o.

Opoziţia a acceptat, în schimb, trei fotolii în Biroul Permanent, fapt ce i-a servit drept motiv fostului preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu, să declare că acest lucru dovedeşte un fel de disponibilitate de cooperare cu partidul de guvernămînt. Ceea ce, în opinia lui Lupu, inspiră optimism.

Opoziţia a profitat de accesul de accesul la microfoane, care i-a fost oferit de această dată, pentru a-i acuza din nou pe comunişti de fraudarea alegerilor, abuz şi violenţă împotriva adversarilor actualei guvernări de la Chişinău. Opoziţia a formulat şi un şir de condiţii în care dialogul cu comuniştii ar putea deveni posibil. Au vorbit liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu și vicepreşedintele partidului liberal-democrat, Mihai Godea.

Invitatul emisiunii noastre este directorul executiv al Institului pentru Dezvoltare şi Iniţiative sociale “Viitorul”, Igor Munteanu.


Elena Cioina: Domnule Munteanu, cît de realiste vi se par aceste condiţii? Cîte şanse există ca ele să fie cel puţin examinate de comunişti?

Igor Munteanu: în primul rînd aş spune că opoziţia este obligată să-şi formuleze exact pretenţiile, pentru că altfel publicul nu ar înţelege de ce nu participă la procedurile de instalare a noii puteri la Chişinău. Aceste condiţii sunt elementare pentru reluarea dialogului politic şi sînt paşii necesari pentru a reinstituţionaliza revenirea la normalitate.

Din păcate nu cred că în condiţiile curente aceste acţiuni sau priorităţi ar putea fi urmate de Partidul Comuniştilor care merge pe o linie bolşevică în care majoritatea obţinută în cadrul alegerilor este transformată în bariera pe care nu vrea s-o depăşească, barieră care-i asigură perpetuarea la putere şi nu vede motivul pentru care opoziţia să fie integrată în luarea deciziilor. Acest lucru creează sentimentul că Partidul Comuniştilor este deja pus în poziţia de a fi acceptat alegeri anticipate, iar paşii pe care-i urmează în acest moment este pentru ca ă asigure votarea primului ministru care să formeze noul Guvern în timpul în care a mai rămas pînă la procedura de alegere a şefului statului care probabil vor fi eşuate, închegarea structurilor din Palament, fără surprize şi în acelaşi timp pregătirea pentur alegeri anticipate. Am impresia că Partidul Comuniştilor a primit indicaţii ferme în această direcţie.

Elena Cioina
: Dar dacă ar fi ca unele din condiţiile prezentate de opoziţie să fie acceptate de comunişti, ar putea aceste două părţi să ajungă la vreun compromis sau orice înţelegere dintre ei ar însemna ca opoziţia să aibă aceeaşi soartă ca şi PPCD-ul de exemplu?

Igor Mutneanu: Nu cred că Partidul Comuniştilor vrea să cedeze pentru că orice cedare ar însemna în ochii propriilor simpatizanţi sau aderenţi slăbiciune şi partidul Comuniştilor a demonstrat în repetate rînduri că ia partea dură. Nu va ceda mai ales în ceea ce priveşte controlul asupra massmedia sau repararea daunelor morale şi materiale a celor ce au avut de suferit de pe urma acţiunilor violente dn aprilie. Asta ar putea fi considerată slăbiciune, iar în condiţiile în care există o mediere destul de slabă din partea Uniunii Europene, Partidul Comuniştilor nu se simte în acest moment mobilizat pentru ca să cedeze. Cadrul de dialog instituţionalizat între partidul de guvernămînt şi opoziţie este destul slab în acest moment.

Elena Cioina: Înseamnă acest lucru că cedează opoziţia, avînd în vedere şi declaraţiile fostului preşedinte al Parlamentului care lasă să se înţeleagă că opoziţia a început dialogul cu autorităţile odată ce a acceptat fotolii în Biroul Permanent.

Igor Munteanu
: Fostul preşedinte al Parlamentului nu ştie ce spune. Faptul că participă la aceste proceduri asta nu înseamnă că opoziţia va vota. A acceptat participarea în Biroul Permanent pentru ca să fie prezentă la adoptarea anumitor legi. Cu sigurană că în următoarele săptămîni vor fi votate legi economice şi sociale pentru că sîntem în condiţiile unei crize foarte adînci şi acest lucru probabil este necesar pentru a ajusta sau pentru a fi la curent cu agenda legislativă. Asta e un element foarte important.

Care sunt aceste legi despre care vorbeşte şi preşedintele Voronin şi sfătuitorii săi? Pentru că dacă se va profita de această situaţie incertă pînă la lalnsare unor alegeri anticipate pînă la adoptarea unor legi cu caracter economic, dar care desfigurează bugetul public, cu siguranță vom avea cu toții de suferit. Şi aşa incidentele din aprilie au condus la utlizarea frauduloasă a unor bani foarte importanţi din bugetul public pentru reconstrucţia unor anumite instituţii de stat, fără ca aceste lucruri să fie concordate cu Legea bugetului de stat. Cu alte cuvinte se merge spre nişte abuzuri care afectează bugetul.

Elena Cioina: Să înţelegem că partidele din opoziţie ar trebui să accepte şi funcţii în comisiile parlamentare care ar urma să fie constituite astăzi?

Igor Munteanu: Nu ştiu ce ar trebui să facă partidele. Asta-i priveşte şi e decizia lor. Intrarea în structurile de conducere, de organizare a activităţii Parlamentului ar însemna poate o anumită legitimare a acestei instituţii, iar dacă decizia lor este de a contestat legitimitatea alegerilor, confirmarea cursului pentru alegeri anticipate, ar trebui să fie prudenţi şi să-şi urmeze obiectivele.

Obiectivele ar însemna crearea acestui dialog instituţionalizat în care Uniunea Europeană are un cuvînt mai important de spus, pentru că atîta timp cît Voronin zice: „prietenii noştri din est nu vor fi niciodată uitaţi şi asta nu înseamnă că dacă noi ne integrăm în UE putem cumva să renunţăm la sprijinul lor.” Asta înseamnă neacceptarea rolului de mediator pentru Uniunea europeană. Pînă în acest moment lipseşte un element coagulant esenţial pentru reluarea dialogului politic şi acesta e legat de faptul că misiunea de mediere a acestor contradicţii, controverse politice interne din Republica Moldova, încă nu a fost preluat de către reprezentntul Uniunii Europene, este invizibil, nu se vede.
Previous Next

XS
SM
MD
LG