Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: John Demjaniuk sub acuzare germană de crime de război


Prezumtivul criminal de război John Demianiuk a fost expulzat din Statele Unite şi a sosit marţi în Germania. De pe aeroportul din München, Demianiuk în vîrstă de 89 de ani, a fost dus direct la un judecător de instrucţie. Acesta i-a citit mandatul de arestare şi l-a informat că procuratura federală germană îl acuză de crime de război. După această procedură juridică, Demianiuc a fost transportat în penitenciarul din Stadelheim, situat în apropierea capitalei bavareze München. Aici a fost supus supus unui control medical.

Procuratura germană deţine dovezi că John Demianiuk ar fi participat la asasinarea evreilor internaţi în lagărul nazist de exterminare din Sobibor, oraş situat în Polonia, ocupată de către Germania hitleristă. Din materialele procuraturii rezultă că la Sobibor au fost exterminate 29 000 de persoane. Demianiuk, născut în Ucraina, ar fi participat direct la exterminarea evreilor internaţi. Demianiuc neagă acuzaţiile, susţinînd că în 1943 ar fi activat la Sobibor doar în calitate de mecanic auto, dar ca prizonier de război şi nu ca gardian.

Wolfgang Benz, directorul Centrului pentru Studiul Antisemitismului din Berlin, l-a calificat pe Demianiuk drept „unul dintre cei mai periculoşi criminali de război“. Într-un interviu acordat postului naţional de radio Benz a explicat că Demianiuk a făcut parte din echipele de voluntari ucrainieni - aşa numiţii „travniki“. Aceştia au fost înarmaţi şi au ajutat trupele SS, fiind împlicaţi direct în asasinarea evreilor deportaţi - în trimiterea acestora în camerele de gazare.

Cu expulzarea lui John Demianiuk din Statele Unite se încheie un şir complicat de tratative juridice. Apelînd la justiţia americană, familia lui Demianiuk a reuşit să tergiverseze expulzarea prezumtivului criminal de război.
XS
SM
MD
LG