Linkuri accesibilitate

Puţini candidaţi corespond exigenţelor unui mandat la Strasbourg

Presa de la Bucuresti observa tot mai mult ciudatenia acestei campanii electorale pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie, in care mai mult se face portretul robot al viitorului presedinte al statului decat sa se discute agenda europeana a partidelor romanesti. Liviu Antonesei, Cotidianul, comenteaza faptul ca majoritatea formatiunilor politice si-au lansat candidatii pentru parlamentul european la pachet cu candidatul pentru prezidentiale. Or, scrutinul pentru functia supema in stat va avea loc abia la sfarsitul anului. Temele europene lipsesc cu totul.

Una din explicatii ar fi ca mai putin de un sfert dintre candidati raspund cu adevarat exigentelor minimale ale unui asemenea post: cateva limbi straine cunoscute la perfectie, capacitate de relationare civilizata si de controversa eleganta sunt cele amintite in articol.

Un editorial in aproape aceiasi termeni semneaza Elena Vijulie, in Romania libera. Ea semnaleaza abuzul de sondaje de opinie, care fac si refac la infinit clasamentul politicienilor romani, fara nicio legatura cu candidatii la Parlamentul european. Evident, miza scrutinului din 7 iunie va fi moralul partidelor politice care vor da o batalie importanta - si mai interesanta pentru electorat - la prezidentiale. “Tonul prea ridicat si anuntarea a 3 catastrofe politice si economice pe zi vor avea efectul contrar – avertizeaza jurnalista. Nici mesajul anti-Basescu, nici cel anti-Tariceanu nu vor reusi sa aplaneze dezamagirea gnerala, accentuata de criza”.

In Evenimentul zilei, Mircea Marian se opreste la reactia liderului social democrat Mircea Geoana fata de candidata democrat-liberalilor pentru Europa: Monica Macovei. Fostul ministru de justitie al primului guvern Tariceanu si care continua sa spuna apasat ca reforma justitiei nu a avut loc, a fost acuzata ca isi defaimeaza tara. “Fatarnicia lui Geoana vine din vremurile ceausiste, cand securistii ne explicau ca nu esti patriot daca strainii afla de se intampla cu adevarat in Romania. Monica Macovei este un paria inclusiv pentru cea mai mare parte a colegilor din PDL - scrie Mircea Marian. A spune adevarul pana la capat este un pacat de moarte, care se pedepseste cu exilul pe viata din randul minunatei noastre clase politice”.
XS
SM
MD
LG